Wereldpremière van de Volkswagen Atlas – nieuwe zevenzits SUV voor Amerika (update)

Wereldpremière van de Volkswagen Atlas – nieuwe zevenzits SUV voor Amerika (update)

 

  • Atlas wordt gebouwd in de fabriek van Chattanooga en ontsluit een belangrijk nieuw segment voor het merk
  • Nieuwe SUV biedt ruim interieur en een omvangrijk gamma aan rijbijstandssystemen
  • Twee motorvarianten: 2.0 TSI-viercilinder turbo en krachtige 3.6 VR6, beide met automatische 8-versnellingsbak
  • Voorwielaandrijving of optionele 4MOTION-vierwielaandrijving voor VR6-modellen

Wereldpremière van de Volkswagen Atlas in Californië! De nieuwe zevenzits SUV voor de Amerikaanse markt werd op 27 oktober voorgesteld aan het eindpunt van de historische Route 66 op de Santa Monica Pier. De Volkswagen Atlas begint een nieuw hoofdstuk in de Amerikaanse geschiedenis van de onderneming. Het nieuwe model, dat in Chattanooga (Tennessee) gebouwd wordt voor de Noord-Amerikaanse markt, combineert innovatieve technologieën met een riant ruimteaanbod. Daarnaast maakt de nieuwe Atlas indruk met de perfecte rijdynamiek en de liefde voor detail die typisch zijn voor Volkswagen.

"Dit is de grootste en meest opmerkelijke Volkswagen die we ooit in de VS gebouwd hebben, met een onmiskenbaar design en plaats voor zeven personen", verklaarde Hinrich J. Woebcken, Volkswagen CEO voor de regio Noord-Amerika.

De Volkswagen Atlas ontsluit een belangrijk segment voor het merk: midsize-SUV's, zoals de Amerikanen ze noemen, waren in 2015 al goed voor een tiende van alle nieuw ingeschreven voertuigen in de VS. Met de Atlas, die gepositioneerd wordt tussen de Tiguan en de Touareg, biedt Volkswagen in deze bijzonder populaire klasse voor het eerst een model aan dat volledig op maat van de Amerikaanse noden ontworpen is.

De Atlas, op basis van het modulaire MQB-platform van de groep maakt gebruik van het nieuwe Volkswagen design-DNA. Klassieke proporties en een exact lijnenspel verlenen hem een tijdloos en helder karakter. Aan de voorzijde zorgen de standaard ledkoplampen en leddagrijlichten voor een unieke visuele signatuur, die optioneel kan worden aangevuld met ledachterlichten.

 

Met een lengte van 5.037 mm, een breedte van 1.979 mm en een hoogte van 1.768 mm is de Atlas groter dan enige andere Volkswagen die tot dusver in de VS verkocht werd.

In het interieur wordt de ruimte van de Atlas optimaal benut om plaats te bieden voor zeven volwassenen en hun bagage. Dankzij innovatieve klapzetels is de derde zetelrij eenvoudig toegankelijk. Duidelijk afleesbare, op de bestuurder gerichte instrumenten dragen bij tot een verbeterde rijervaring. Het optionele Active Info Display (in de VS 'Volkswagen Digital Cockpit' genaamd) biedt de bestuurder bovendien uitgebreide configuratie- en weergavemogelijkheden.

Volkswagen Car-Net omvat een hele reeks onlinediensten, inclusief de standaard aanwezige App-Connect-technologie, die het mogelijk maakt om een smartphone via de drie grootste platforms Apple CarPlay™, Android Auto™ en MirrorLink® te integreren. Voor het nieuwe model is ook het Fender® Premium-audiosysteem verkrijgbaar, dat met twaalf luidsprekers en een 480W-versterker garant staat voor een rijke klankervaring.

De Atlas biedt daarenboven een reeks bijstandssystemen afkomstig uit de premiumklasse. Daartoe behoren afhankelijk van het uitrustingsniveau de adaptieve snelheidsregelaar ACC, Front Assist, Blind Spot Sensor met uitparkeerhulp, Lane Assist en Park Assist.

Bovendien is de Atlas het enige model in zijn klasse met een anti-multicrashremfunctie. Die remt het voertuig automatisch af zodra de airbagsensoren een eerste aanrijding detecteren, om de resterende kinetische energie te verkleinen en zo het gevaar op bijkomende schade door een volgende botsing te vermijden.

De nieuwe Volkswagen Atlas wordt met twee motorvarianten aangeboden: een 2,0-liter-viercilinder-TSI met directe benzine-injectie, turbodrukvoeding en een vermogen van 175 kW (238 pk), of een 3,6-liter VR6 van 206 kW (280 pk). Beide motoren zijn steeds gekoppeld aan een automatische achtversnellingsbak.

De Atlas is verkrijgbaar met voorwielaandrijving of in combinatie met de VR6-motor ook met vierwielaandrijving. Het 4MOTION-systeem beschikt over rijprofielselectie waarmee de bestuurder bepaalde parameters kan instellen in functie van de rijomstandigheden. De geschatte verbruikswaarden volgens de Amerikaanse milieu-instantie EPA zullen voor de commercialisering in het voorjaar van 2017 bekendgemaakt worden.

De Atlas zal naast de Passat voor de Noord-Amerikaanse markt gebouwd worden in de fabriek in Chattanooga (Tennessee), waar Volkswagen 900 miljoen euro extra investeerde. De fabriek in Chattanooga is de enige autofabriek ter wereld die wegens haar bijzondere milieuvriendelijkheid de LEED-certificering (Leadership in Energy and Environmental Design) van het U.S. Green Building Council kreeg toegekend. Vanaf eind 2017 zal de nieuwe grote SUV ook op de Russische markt en in het Nabije Oosten worden aangeboden.

Over Volkswagen Belgium

Press room Volkswagen Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden. Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.

D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen op internationaal niveau, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen zich kunnen ontwikkelen als marktleider in hun sector of in hun regio's. De groep heeft momenteel drie activiteiten die opgebouwd werden rond sterke merken:


  • D'Ieteren Auto verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het is de grootste autoverdeler in België, met op het einde van 2017 een marktaandeel van ongeveer 21% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,3 miljard EUR en 85,9 miljoen EUR in het boekjaar 2017.  


  • Belron (voor 54,85% eigendom) maakt het verschil door de problemen van mensen echt zorgzaam op te lossen. De onderneming is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing met meer dan 10 hoofdmerken, waaronder Carglass®, Safelite® AutoGlass en Autoglass®. Daarnaast beheert het bedrijf voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeringsklanten. Belron breidt tevens zijn diensten uit met een focus op de oplossing van problemen die mensen ervaren als ze bijstand nodig hebben bij herstellingen aan hun voertuigen en woningen. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,5 miljard EUR en 189,8 miljoen EUR in 2017.  


  • Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 115 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 155 miljoen EUR en 25 miljoen EUR in 2017. 


Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy