Wereldpremière: Nieuwe Grand California debuteert in twee koetswerkversies op het Caravan Salon

Wereldpremière: Nieuwe Grand California debuteert in twee koetswerkversies op het Caravan Salon

 

  • Uiterst moderne kampeerauto Grand California krijgt volwaardige natte cel en grote slaapruimte achteraan
  • Grand California op basis van de Crafter komt in het voorjaar van 2019 in twee wielbasislengtes op de markt
  • Grand California 600 met dwars opgesteld bed achterin en optioneel kinderbed als bovenslaper
  • Grand California 680: 80 centimeter meer wielbasis met overlangs opgesteld tweepersoonsbed achterin

De Californiafamilie kent uitbreiding: Tijdens het Caravan Salon in Düsseldorf (27/08 - 02/09/2018) stelt Volkswagen Bedrijfsvoertuigen in wereldpremière de Grand California voor. De fris getekende kampeerauto is gebaseerd op de nieuwe generatie Crafter. Hij steekt van wal in twee versies met verschillende wielbasis. Op maat van gezinnen: de Grand California 600, een 6 meter lange camper met slaapruimte achterin en een bijkomend kinderbed in de nieuw ontworpen hoogslaper onder het verhoogde dak. De 6;8 meter lange Grand California 680 biedt nog meer slaap- en bergruimte achterin. De twee avant-gardistische getekende versies waarvan het interieur tot in de kleinste details werd uitgekiend, beschikken allebei over een volwaardige natte cel, een ruime keuken en een heldere en moderne leefruimte.

De nieuwe Grand California wordt in het voorjaar van 2019 gecommercialiseerd en komt het aanbod globetrotters uitbreiden met een van de modernste kampeerauto’s op de markt. Met de Grand California breidt Volkswagen Bedrijfsvoertuigen het California-gamma naar boven toe uit. Uiteraard blijft de bekende California op basis van de T6 de favoriet voor wie zijn compacte camper graag dagelijks gebruikt. In de categorie boven dit reisicoon opent de Grand California voortaan een waaier aan ongeziene mogelijkheden. En toch blijft de basisprijs (in Duitsland) beperkt tot 55.000 euro voor de Grand California 600 (130 kW, voorwielaandrijving, automatische 8-versnellingsbak).

 

Euro 6-TDI, optionele vierwielaandrijving en automatische 8-versnellingsbak

De aandrijving van de nieuwe kampeerauto komt op rekening van een rechtstreeks ingespoten viercilinder turbodiesel (TDI). De krachtigste versie van deze even efficiënte als zuinige Euro 6-TDI haalt een vermogen van 130 kW/177 pk en krijgt een automatische 8-versnellingsbak mee. Bovendien kan de 177 pk sterke TDI gecombineerd worden met vierwielaandrijving (4MOTION).

 

Een kampeerauto als een consequent uitgekiend zeiljacht

Volkswagen Bedrijfsvoertuigen heeft met de Grand California op Crafter-basis een eigentijdse, frisse en charismatisch gelijnde kampeerauto ontwikkeld. Bij de ontwikkeling werd verder gebouwd op de rijke ervaring die men opdeed tijdens drie decennia ‘Bulli’-campers. Neem nu het interieur. Dat weet te overtuigen met een heldere inrichting en zorgvuldig uitgewerkte detailoplossingen. Die indruk wordt nog benadrukt door de witte kasten en een vloerafwerking in scheepsdeklook. De combinatie van een modern, stijlvol gedesignd interieur en heldere kleurkeuze vormt een centraal thema in de rijkelijk uitgeruste Grand California.

De Grand California is voorzien van draaizetels vooraan en een 2-zitsbank in de leefruimte. Gezinnen met kleine kinderen zullen de ISOFIX-punten in de achterbank weten te waarderen. Een grote eettafel biedt volop plaats aan vier personen voor ontbijt, lunch en avondeten. De keukenuitrusting bestaat uit een uittrekbare koelkast van 70 liter inclusief vriesvak, een dubbele gaspit en een spoelbak. Het werkvlak in de keuken kan links of rechts langer worden gemaakt.

Het grootste verschil met de California T6 vormt de volwaardige natte cel van de Grand California. Naast een toilet en douche omvat de natte cel onder meer een wegklapbare lavabo, legplanken inclusief fixatie voor de douche-uitrusting en een kast. De hoofd- en spiegelverlichting is hier volledig automatisch en gebeurt standaard op basis van een bewegingssensor.

Verder omvat de standaarduitrusting handige details zoals een buitenverlichting boven de schuifdeur of de aansluiting voor een buitendouche (met temperatuurregeling) inclusief doucheslang en -kop achteraan. Een elektrisch uitschuifbare trede aan de schuifdeur vergemakkelijkt het in- en uitstappen terwijl muggennetten voor de schuifdeur en camperramen deel uitmaken van de standaarduitrusting. Verder beschikt de Grand California standaard over het radiosysteem Composition Audio.

Dankzij zes USB-aansluitingen worden smartphones en tablets onafgebroken van voldoende energie voorzien. Op de vier 230V-stekkers kunnen allerhande elektrische toestellen worden aangesloten. Diverse directe en indirecte lichtbronnen zorgen 's avonds voor voldoende licht. Het grootste deel van de belangrijke camperfuncties kunnen via een centraal digitaal display in de woonruimte worden aangestuurd.

Optioneel kan de Grand California worden uitgerust met features als een dakairco (te gebruiken op de camping), een zonnepaneel, een SAT-sleutel, een WLAN-hotspot en rechtstreeks via smartphone aan te sturen Bluetooth-luidsprekers. Daarnaast kan voor een inverter worden geopteerd die 230V-toestellen van de nodige energie voorziet onafhankelijk van een externe stroombron. De klassieke kampeeruitrusting kan optioneel worden uitgebreid met features als een grote luifel aan passagierszijde, twee California Camping-klapstoelen en een kampeertafel.

Het spreekt voor zich dat de Grand California zal kunnen beschikken over dezelfde geavanceerde rijhulp- en comfortsystemen als de Crafter. Zo is hij onder meer beschikbaar met een wegrijhulp voor hellingen, omgevingswaarschuwingssysteem inclusief botswaarschuwing en noodremfunctie voor de stad, rijstrookwisselassistent, uitparkeerfunctie, sensorgestuurde flankbescherming, automatische parkeerassistent, afstandsregelaar, achteruitrijcamera en manoeuvreerhulp voor aanhangwagens.

 

DE BASISCONFIGURATIE VAN DE GRAND CALIFORNIA

 

Wielbasis van 6 of 6,8 meter en twee daksystemen

De 6 meter lange Grand California 600 biedt achterin een slaapzone met dwars opgesteld bed (1.950 x 1.400 mm). Optioneel kan dit model met een kinderbed worden uitgerust onder het nieuw ontwikkelde camperdak (3.030 mm hoog) wat hem tot de ideale reiswagen voor gezinnen maakt.

De 6,8 meter lange Grand California 680 kan achterin bogen op een nog groter, overlangs geïntegreerde slaapzone (2.000 x 1.700 mm). De Crafter is in deze versie voorzien van een superhoog dak (2.850 mm hoogte) voor een bijzonder luxueuze camper met een grote slaapruimte en bijzonder veel ruimte voor twee personen.

De bedden van de beide versies krijgen een 80 mm dikke matras die op ergonomische veerelementen ligt. Het middelste gedeelte van het bed kan overigens lateraal worden omhooggeklapt. Daaronder bevindt zich een bergruimte die door een tweedelig (wegneembaar) tussenschot wordt afgeschermd. Voor de woonruimte beschikt de Grand California 680 over een extra kastje onderin en, aan bestuurderszijde, over kastruimte tegen de daklijn.

 

Witte kasten ademen een moderne sfeer uit

Het interieur van de twee Grand California-versies is identiek op de slaapruimte en de ruimte onder het dak na. Er valt aangenaam veel licht naar binnen en heeft de uitgekiende detailoplossingen waaraan de California op Bulli-basis zijn succes dankt. De kasten werden in de Grand California doorgaans in het wit gehouden. Die witte afwerking wordt gecombineerd met een duurzame en nobele vloerbedekking in scheepsdeklook. Met de combinatie van een uiterst modern, stijlvol interieurdesign en een heldere kleurkeuze weet deze nieuwe campergeneratie zich duidelijk te onderscheiden.

 

Buitenverlichting en aansluiting buitendouche standaard

Naast de keuken en de ruime natte cel (840 x 800 mm) behoren ook features zoals een buitenverlichting boven de schuifdeur en de aansluiting voor buitendouche achteraan (inclusief doucheslang, douchekop en temperatuurregeling) tot de standaarduitrusting. Dit soort details maakt het verschil bij het leven op een camping. Een elektrisch uitschuifbare trede aan de schuifdeur vergemakkelijkt het in- en uitstappen. Een tweedelig muggennet in de schuifdeur maakt ook deel uit van de standaarduitrusting. Standaard rolt de Grand California bovendien met het audiosysteem Composition Audio van de band in de Crafter-fabriek in Września (Polen).

 

Geconnecteerd interieur met centraal display

Een innovatieve feature is de optionele aansturing van de luidsprekers in de woonruimte via Bluetooth. Die kunnen immers onafhankelijk van het infotainmentsysteem aan de smartphone, tablet of laptop gekoppeld worden om muziek uit de eigen mediatheek of via streaming af te spelen. Bovendien kunnen de Bluetooth-luidsprekers ook via het infotainmentsysteem worden gebruikt.

In totaal zorgen zes USB-aansluitingen in de woon- en slaapruimte en buitenaf (bereikbaar bij geopende schuifdeur) ervoor dat smartphones en tablets onafgebroken van voldoende energie worden voorzien. Over de vier voorziene 230V-stekkers (1 in de bergruimte achterin, 2 in de keuken en 1 in het woongedeelte) kunnen allerhande elektrische toestellen van elektriciteit worden voorzien.

Alle belangrijke functies van de kampeerauto kunnen via een centraal display in de leefruimte worden aangestuurd. Het display zelf bevindt zich rechts naast de ingang tot de natte cel, centraal in de Grand California. Dit display informeert onder meer over de binnen- en buitentemperatuur en de stand van het vers water en het afvalwater. Via het digitale systeem worden de verwarming, de binnenverlichting, de elektriciteitsvoorziening en de koelkast geregeld. In het systeem werd ook een klok met wekkerfunctie geïntegreerd.

 

Vier zitplaatsen en een ruime eettafel

De Grand California heeft draaizetels vooraan en een 2-zitsbank in de leefruimte. Gezinnen met kleine kinderen zullen de ISOFIX-punten in de achterbank weten te waarderen. Een grote eettafel biedt volop plaats aan vier personen voor ontbijt, lunch en avondeten. Naast de wegneembare tafel zijn ook handige bergruimtes voorzien. Tijdens het rijden wordt de tafel veilig in een houder achterin weggeborgen.

 

Comfortabele keuken met handige features

Een uittrekbare koelkast van 70 liter met vriesvak (ook vanaf buiten door de schuifdeur bedienbaar), een gasfornuis met twee kookpitjes, een spoelbak met neerklapbare kraan en ook verschillende opbergblokken, laden, en neerklapbare opbergvakken maken deel uit van de standaard keuken. Het werkblad in de keuken kan links of rechts langer worden gemaakt: links door middel van een uittrekbaar vlak, rechts door middel van een te bevestigen verlengstuk. Dankzij zijn grotere interieurlengte kan de uitbreiding rechts van het werkblad in de Grand California 680 vast gemonteerd worden.

Gaspitten en spoelbak kunnen ieder met een apart neerklapbare glasplaat worden afgedekt. In neergeklapte toestand kunnen ook die platen als werkblad worden gebruikt. Naast verschillende onderkastjes is de Grand California, in tegenstelling tot de reiswagen op Bulli-basis, ter hoogte van het dak uitgerust met bovenkasten. Boven de keuken zijn de aparte kastelementen ieder 652 mm breed. Ze bieden ruim plaats aan allerhande keukengerief. Een optionele beveiliging, die ook achteraf besteld kan worden, zorgt ervoor dat de spullen in de kasten veilig opgeborgen blijven.

 

Natte cel met douche, lavabo en toilet

Het grootste verschil met de California T6 vormt de natte cel van de Grand California. Daarvan werden alle onderdelen tot in de kleinste, vaak belangrijke details, doordacht. Het toilet bijvoorbeeld kan met een optioneel SOG-systeem worden uitgerust dat onderdruk genereert in het toiletbekken zodat geuren worden afgezogen en zich niet in het interieur verspreiden. Naast wc en douche is de natte cel uitgerust met onder andere een uitklapbare wasbak, schappen met houders voor de douchebenodigdheden, een kast met geïntegreerde wc-papierhouder (biedt bescherming tegen vocht), handdoekhouders en een dakluik voor de verluchting. De hoofd- en spiegelverlichting is hier volledig automatisch en gebeurt standaard op basis van een bewegingssensor. De drie waterafvoeren in de douchekuip (2) en in de lavabo (1) zijn voorzien van een sifon.

 

Grote ramen en dakluiken zorgen voor veel lichtinval

Het interieur van de Grand California baadt in het licht dankzij de openslaande campervensters (2 in de 600, tot 6 in de 680) en het 700 x 600 mm grote dakluik boven het tweepersoonsbed achterin en boven het woongedeelte. Alle campervensters werden uitgerust met tweedelige plissés (muggennet en verduistering). Bovendien ontwikkelde Volkswagen Bedrijfsvoertuigen voor de cockpit een nieuw verduisteringsconcept met magneetgordijnen.

 

Sfeer-, leef- en leesverlichting tijdens avonden aan boord van de Camper

‘s Avonds staat een matrix van verschillende indirecte en directe lichtbronnen garant voor aangenaam veel licht. De verschillende lampen worden aangestuurd via drukknoppen en via een centraal display in het woongedeelte naast de ingang van de natte cel. In het woongedeelte en de keuken zijn de bovenkasten uitgerust met een doorlopende indirecte verlichting die optioneel met een eveneens doorlopende indirecte sfeerverlichting in het kastgedeelte kan worden uitgebreid. De standaard verlichting onderaan de bovenkasten hult het keukengedeelte in een helder licht. In het slaap- en woongedeelte bevindt de leesverlichting zich eveneens onderaan de bovenkasten. Indien de Grand California is uitgerust met het kinderbed en het panoramische hoogdak, dan is ook daar een leesverlichting voorhanden. In de natte cel zijn zowel een vloerverlichting als een spiegelverlichting voorzien. Ook de laadruimte is verlicht.

 

Tank van 110 liter vers water voor natte cel en keuken

De Grand California beschikt over een verswatertank van 110 liter en een afvalwatertank met een inhoud van 90 liter. Daarnaast worden de dubbele gaspit in de keuken en de water- en verwarmingsboiler uitgerust met twee gasflessen van 11 kg. De watertoevoer en de toilettank zijn van buitenaf toegankelijk.

 

INDIVIDUALISERING VOOR DE GRAND CALIFORNIA

De Grand California biedt verregaande mogelijkheden tot individuele configuratie om de eenvoudige reden dat het gebruik van een reiswagen erg uiteenlopend kan zijn.

 

Typisch California: de tweekleurenlak

Het concept van een tweekleurig koetswerk werd ontleend aan de California T6. De unikleuren zijn Candy White, Reflex Silver en Indium Grey. In tweekleurenlak zijn de volgende combinaties mogelijk: Reflex Silver/Indium Grey, Candy White/Kirsch Red, Candy White/Deep Ocean Blue en Candy White/Mojave Beige metallic.

 

Hoog panoramadak en kinderbed

Wie opteert voor de Grand California 600 kan dus kiezen uit een grote bergruimte onder het verhoogde camperdak of, optioneel, een daar geïntegreerd kinderbed (1,65 meter liglengte) dat altijd gekoppeld wordt aan een eveneens geïntegreerd panoramadak (700 x 850 mm) dat een vrije blik op de sterrenhemel biedt. De kinderen kunnen naar boven klauteren via een stevige ladder die aan de bedrand bevestigd is. Aan bestuurderszijde kan het bed overigens verlengd worden. Een USB-aansluiting naast de leesverlichting aan bestuurderszijde zorgt ervoor dat er voldoende energie beschikbaar is om op de smartphone of console te kunnen gamen. Om te vermijden dat er iemand naar beneden zou vallen is ook aan een kinderveiligheidsnet gedacht.

 

Aparte airco voor de stilstaande Grand California

Tijdens het reizen in zuidelijke gebieden kan de temperatuur aan boord van een camper op een camping flink oplopen. Om daar het hoofd aan te bieden is de Grand California uitgerust met openslaande vensters en twee dakluiken die groter en vlakker (voor minder luchtweerstand) zijn dan bij de meeste rivalen. Daarnaast kan de Grand California achterin worden uitgerust met een dakklimaatregeling die dan de plaats inneemt van het achterste dakluik. Deze erg lichte (32 kg) en compacte airco ontwikkelt 2.200 W aan koelvermogen en put zijn energie uit de externe 230V-stekker.

 

Kampeerstoelen en -tafel voor ontbijt onder de blote hemel

De klassieke kampeeruitrusting kan optioneel worden uitgebreid met features als een grote luifel aan passagierszijde, twee California-kampeerklapstoelen en -een wegklapbare tafel. De stoelen en de tafel kunnen tijdens het rijden worden opgeborgen in uitsparingen in de achterklep. Op de rechterhelft van de achterklep kan aan de buitenzijde een drager voor twee fietsen worden gemonteerd. De standaard gasverwarming kan optioneel geconfigureerd worden als een verwarmingssysteem gebaseerd op gas en stroom of diesel en stroom. In dat laatste geval wordt voor het koken een gasfles van 2,8 kg voorzien. Daarenboven zijn ook een extra elektrische verwarming (1.400 w) en een standverwarming inclusief bijkomende waterboiler beschikbaar.

 

Zonnecellen en 230V-aansluiting maken hem zelfvoorzienend

Een optioneel zonnepaneel op het dak kan het batterijsysteem van de Grand California opladen. Bij de Grand California met standaard wielbasis worden de zonnecellen vooraan op het camperdak ondergebracht waar ze een nominaal vermogen tot 104 Watt ontwikkelen. Bij de Grand California 680 bevindt het systeem zich achteraan op het dak waar het een nominaal vermogen ontwikkelt tot 174 Watt.

 

Info- en entertainment van het hoogste niveau

De elektronische info- en entertainmentfuncties kunnen via de configurator al bij de bestelling worden uitgebreid met een SAT-sleutel (tv-ontvangst) en een LTE WLAN-hotspot (router). Optioneel kan de volledige auto met een diefstalalarm worden beveiligd.

 

Net als alle Volkswagen Bedrijfsvoertuigen kan uiteraard ook de nieuwe Grand California worden voorzien van features zoals klimaatregeling (manueel of automatisch), telefooninterface, verschillende radio-navigatiesystemen, Volkswagen Media control (o.a. met tabletverbinding) en App-Connect (smartphone-integratie via apps) of trekhaak.

 

Moderne rijhulpsystemen voor meer veiligheid

De Grand California zal verkrijgbaar zijn met de geavanceerde rijhulp-, comfort- en Infotainmentsystemen van de Crafter. Zo is hij onder meer beschikbaar met een wegrijhulp voor hellingen, omgevingswaarschuwingssysteem inclusief botswaarschuwing en noodremfunctie voor de stad, rijstrookwisselassistent, uitparkeerfunctie, sensorgestuurde flankbescherming, automatische parkeerassistent, afstandsregelaar, achteruitrijcamera en manoeuvreerhulp voor aanhangwagens.

 

DE AANDRIJFTECHNIEK VAN DE GRAND CALIFORNIA

 

Als krachtbron voor de standaard op de voorwielen aangedreven Grand California wordt een beroep gedaan op moderne, uitstootvriendelijke en koppelrijke rechtstreeks ingespoten viercilinderdiesels (TDI). Een van die aandrijfcombinaties die uitstekend past bij de grote reiswagen is de TDI met 130 kW/177 pk en automatische 8-versnellingsbak.

Deze 130 kW sterke turbodiesel stuurt een maximumkoppel van 410 Nm naar de voorwielen. Optioneel kan Volkswagen Bedrijfsvoertuigen deze motor in de Grand California koppelen aan de vierwielaandrijving 4MOTION. In dat geval verdeelt een lamellenkoppeling de aandrijfkracht traploos tussen de voor- en achteras. In normale omstandigheden gebeurt de aandrijving voornamelijk op de vooras. Zo wordt er energie bespaard. Zodra er echter een tractieverlies dreigt, worden de achterwielen in fracties van een seconde mee ingeschakeld. Daarbovenop zal de nieuwe kampeerauto ook met een sperdifferentieel worden aangeboden. Op die manier ontpopt de Grand California 4MOTION zich tot een echte ontdekkingsreiziger die de gebaande paden kan verlaten.

Over Volkswagen Belgium

  

Press room Volkswagen Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden. Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.volkswagen.be. 

 

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/...


D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/


© 2021 D'Ieteren Automotive SA/NV.

Alle rechten voorbehouden - Wettelijke bepalingen https://www.dieteren.be/media/rx0pzkmh/wettelijke-informatie.pdf