Volkswagen Motorsport ontwikkelt nieuwe Golf voor het circuit

Volkswagen Motorsport ontwikkelt nieuwe Golf voor het circuit

- Conceptracer voor de klantensport conform het nieuwe TCR-reglement
- Toerismewagen op basis van het seriemodel, met 330 pk vermogen, voorwielaandrijving en DSG-zesversnellingsbak
- Eerste test in competitie tijdens het weekend van 10 en 11 juli in Spielberg, Oostenrijk
 

Een nieuwe Golf voor het circuit: Volkswagen Motorsport ontwikkelt voor het eerst een racewagen op basis van de Golf VII. De nauw met het seriemodel verwante conceptauto met 330 pk wordt gebouwd conform het TCR-reglement en heeft tot doel om de mogelijkheden te evalueren voor een klantensportprogramma vanaf het seizoen 2016. Om de ontwikkeling van het voertuig te versnellen, wordt de nieuwe Golf tot het einde van het huidige seizoen getest in de reële competitie. Liqui Moly Team Engstler brengt als samenwerkingspartner dit weekend twee voertuigen aan de start bij de achtste manche van het Touringcar Racer International-kampioenschap (TCR) op de Red Bull Ring in Spielberg, Oostenrijk.

 

"De nieuw opgerichte TCR-categorie biedt een veelbelovend platform voor de klantensport, op nationaal en internationaal niveau. Met spannende races, techniek die nauw verwant is met de serieproductie en haalbare budgetten biedt dit kampioenschap nieuwe perspectieven voor private klantenteams", vertelt Volkswagen Motorsport-directeur Jost Capito. "Bij de ontwikkeling van de conceptwagen op basis van de Golf benutten we ressources uit de Volkswagen-groep, wat de ontwikkelingstijd verkort en de kosten beperkt. We zullen het lopende seizoen gebruiken om de wagen in de reële competitie te testen en de mogelijkheden voor een mogelijk klantensportprogramma vanaf het seizoen 2016 te evalueren."

 

Dynamische look: nieuwe Golf heeft zichtbaar motorsportgenen

 

Alleen al visueel toont de door Volkswagen Motorsport ontwikkelde Golf duidelijk zijn motorsportgenen: racevelgen van 18 duim, een vergeleken met de serie-Golf ongeveer 40 cm breder onderstel en een forse achterspoiler bezorgen deze Golf zijn 'ready to race'-look en een uitstekend rijgedrag. Een aerodynamisch gevormde frontsplitter behoort net als de achtervleugel in carbon tot de verbeteringen voor gebruik op het circuit. Voor de veiligheid van de piloot zorgen onder meer een kuipzetel met hoofdbeschermers, een competitieconforme veiligheidskooi en een beveiligde brandstoftank conform het FIA-reglement.

 

Onder de motorkap: de innerlijke kracht van de nieuwe Golf voor het circuit

 

Een krachtige viercilindermotor, een DSG-versnellingsbak met schakelpeddels aan het stuur, een consequent voor de racerij ontwikkeld onderstel: ook onderhuids wordt de nieuwe Golf zorgvuldig voor het gebruik op circuit voorbereid. Volkswagen Motorsport ontwikkelt de wagen samen met de sportafdeling van SEAT en kan zo profiteren van de ervaringen met de Leon Cup Racer. Net als bij de seriemodellen uit de Volkswagen-groep zorgt het MQB-platform ook bij de racewagens voor talrijke synergieën en helpt het de kosten voor de bouw en de inzet van de toerismewagen te beperken. De 2-literturbomotor met directe benzine-injectie is bekend uit het sportieve topmodel Golf R, maar levert in de raceversie een vermogen van 243 kW (330 pk) en 410 Nm koppel.

 

Test in competitie: debuut op de Red Bull Ring

 

Om de ontwikkeling te versnellen, wordt de conceptracer tijdens de resterende vier raceweekends van het internationale TCR-kampioenschap in reële omstandigheden getest. Voor de inzet van de wagens in de verdere testfase zorgt het gerenommeerde Liqui Moly Team Engstler, dat over een decennialange ervaring in de toerismewagenracerij beschikt.

 

Kalender van de Touringcar Racer International Series (TCR)

 

28-29/03/2015 Maleisië (Sepang)*

11-12/04/2015 China (Shanghai)*

02-03/05/2015 Spanje (Valencia)

09-10/05/2015 Portugal (Algarve)

23-24/05/2015 Italië (Monza)

30-31/05/2015 Oostenrijk(Salzburgring)

20-21/06/2015 Rusland (Sotsji)

11-12/07/2015 Oostenrijk (Spielberg)

19-20/09/2015 Singapore*

24-25/10/2015 Thailand (Buriram)

21-22/11/2015 Macau

 

* in het kader van het wereldkampioenschap Formule 1

Over Volkswagen Belgium

Press room Volkswagen Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden. Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.

D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen op internationaal niveau, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen zich kunnen ontwikkelen als marktleider in hun sector of in hun regio's. De groep heeft momenteel drie activiteiten die opgebouwd werden rond sterke merken:


  • D'Ieteren Auto verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het is de grootste autoverdeler in België, met op het einde van 2017 een marktaandeel van ongeveer 21% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,3 miljard EUR en 85,9 miljoen EUR in het boekjaar 2017.  


  • Belron (voor 54,85% eigendom) maakt het verschil door de problemen van mensen echt zorgzaam op te lossen. De onderneming is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing met meer dan 10 hoofdmerken, waaronder Carglass®, Safelite® AutoGlass en Autoglass®. Daarnaast beheert het bedrijf voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeringsklanten. Belron breidt tevens zijn diensten uit met een focus op de oplossing van problemen die mensen ervaren als ze bijstand nodig hebben bij herstellingen aan hun voertuigen en woningen. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,5 miljard EUR en 189,8 miljoen EUR in 2017.  


  • Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 115 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 155 miljoen EUR en 25 miljoen EUR in 2017. 


Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy