Volkswagen Commercial Vehicles heeft de succesvolle Crafter opgewaardeerd: eerste nieuws

Volkswagen Commercial Vehicles heeft de succesvolle Crafter opgewaardeerd: eerste nieuws

  • Tweede Crafter-generatie, met meer dan 354.000 verkochte exemplaren, krijgt uitgebreide technische update met nieuw cockpitlandschap en nieuwe rijhulpsystemen
  • Nieuw infotainmentsysteem met vrijstaand display biedt intuïtieve bediening, geavanceerde apps en een hoge mate van personalisatie
  • Nieuwe Digital Cockpit, nieuwe elektronische parkeerrem voor meer bewegingsruimte in het voertuig, nieuw multifunctioneel stuur en nieuwe selectiehendel zoals in de ID. Buzz
  • De voorverkoopstart van de nieuwe Crafter in Europa is gepland in april volgend jaar, gevolgd door markten als Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika

De Crafter is een van de modernste bedrijfsvoertuigen in zijn segment. Tot eind vorig jaar werden al meer dan 354.000 exemplaren van de huidige generatie verkocht. De Crafter maakt indruk, of het nu gaat om een Bestelwagen, een Pick-up, een Chassis, een camper Grand California of als een platform voor ombouwfabrikanten. Volkswagen Commercial Vehicles presenteert nu het eerste nieuws over een ingrijpende technische update van de Crafter. De software en hardware worden naar een hoger niveau getild. Met name het cockpitlandschap is volledig opnieuw ontworpen. De Crafter is uitgerust met de nieuwste generatie van infotainmentsystemen. Ook nieuw: de Digital Cockpit, een multifunctioneel stuur, een elektronische parkeerrem en tal van rijhulpsystemen. De voorverkoop van de nieuwe Crafter start in april 2024.

Karsten Franz - Head of Technical Development Volkswagen Commercial Vehicles
Karsten Franz - Head of Technical Development Volkswagen Commercial Vehicles
Karsten Franz, Hoofd Technische Ontwikkeling bij Volkswagen Commercial Vehicles: “We hebben de elektronica-architectuur van de Crafter vernieuwd om de volgende generatie van infotainment-, rijhulp- en comfortsystemen te integreren in het succesvolle model. Dat betekent dat de Crafter de meest geavanceerde modelreeks van bedrijfsvoertuigen in zijn klasse blijft.”
Albert Kirzinger - Head of Design Volkswagen Commercial Vehicles
Albert Kirzinger - Head of Design Volkswagen Commercial Vehicles
Hoofddesigner Albert Kirzinger voegt daaraan toe: “De Crafter onderscheidt zich door een tijdloos, hoogwaardig en uitgesproken design. Maar hij bepaalt ook vanaf het begin de norm voor praktisch gebruik. Daarom hebben we ons bewust gefocust op een opwaardering van het interieur. Het resultaat is een intuïtief cockpitlandschap van de nieuwste generatie, dat de moderne tijd weerspiegelt en het dagelijkse werk van de bestuurder vergemakkelijkt.”

Nieuw infotainmentsysteem. Het meest kenmerkende interieurdetail van de Crafter 2024 is een nu 10,3 en optioneel 12,9 duim groot infotainmentdisplay op basis van de nieuwste modulaire infotainmentmatrix (MIB). Het staat zo opgesteld dat het visueel vrijstaand is. Het Volkswagen-systeem heeft een nieuw ontwikkelde grafische interface en voor zich sprekende menunavigatie, zoals deze zomer voor het eerst werd gepresenteerd voor de nieuwe ID. Buzz met lange wielbasis. Het display is verdeeld in twee permanent zichtbare aanraakbalken en het startscherm. Links van de bovenste balk op het display bevindt zich een sneltoets, waarmee de bestuurder met één klik het hoofdmenu met een overzicht van alle apps kan openen. Daarnaast is er een knop voor het nieuwe Car Control Centre, dat directe toegang biedt tot de belangrijkste voertuigfuncties. Het hoofdmenu en Car Control Centre zijn altijd toegankelijk zonder de actieve app te moeten sluiten. Dat vergemakkelijkt de bediening. Het nieuwe startscherm in het midden combineert de inhoud van de belangrijkste apps op tegels van verschillende grootte; de apps kunnen afzonderlijk worden geconfigureerd. De onderste aanraakbalk omvat de functies voor airco en stoelverwarming en heeft een homeknop waarmee de bestuurder op elk moment kan terugkeren naar het centrale startscherm. De temperaturen en het audiovolume kunnen nu worden aangepast met verlichte aanraakschuifregelaars. De Crafter krijgt ook een nieuw online spraakbesturingssysteem dat reageert op spraakcommando’s.

Nieuwe digitale instrumenten. De nieuwe Crafter zal voor het eerst beschikbaar zijn met digitale instrumenten: de Digital Cockpit behoort tot de standaarduitrusting. Met een aparte View-knop op het eveneens nieuwe multifunctionele stuur kan de bestuurder verschillende weergaven selecteren en zo ook dit display personaliseren. Naast centrale displays zoals snelheid of rijbereik zijn in elke weergave tal van andere menu’s en informatiedisplays beschikbaar, van navigatie en telefoon tot de mediabibliotheek. Ze worden ook bediend met behulp van de knoppen op het nieuwe multifunctionele stuur.

Nieuwe elektronische bedieningselementen. De handrem en de hendel voor de achttrapsautomaat zijn eveneens opnieuw ontworpen. Waar de Crafter vroeger een klassieke handremhendel naast de bestuurdersstoel had, zal de nieuwe generatie uitgerust zijn met een elektronisch bediende parkeerrem waarvan de schakelaar zich tussen het instrumentenpaneel en het infotainmentsysteem bevindt. Dat maakt de ruimte naast de bestuurdersstoel vrij en bevordert de toegang tot de achterkant, waarbij het – vooral in campers – gemakkelijker wordt om een bestuurdersstoel te bedienen die 180 graden gedraaid kan worden. De selectiehendel is nu ontworpen als een schakelaar aan de stuurkolom in de stijl van de ID. Buzz. Voertuigen met een handgeschakelde versnellingsbak behouden de versnellingspook op de middenconsole, terwijl Crafter-modellen met een automaat daar in de toekomst een vak voor drankjes krijgen. Ook de bedieningselementen voor de verlichtingsfuncties, de knoppenpanelen in de zone van de middenconsole en alle luchtroosters zijn opnieuw ontworpen en verplaatst. In plaats van USB-A-aansluitingen heeft de nieuwe Crafter nu USB-C-interfaces en een inductieve oplaadmogelijkheid voor smartphones. Ook nieuw is een USB-C-oplaadpoort in het midden van de bovenste voorruitbekleding. Deze interface maakt het mogelijk om in de buurt van de voorruit klantspecifieke apparaten te gebruiken zonder dat storende kabels het gezichtsveld van de bestuurder of voorpassagier verstoren.

Nieuwe rijhulpsystemen. Volkswagen Commercial Vehicles zal het aanbod van rijhulpsystemen sterk uitbreiden. Nieuw en standaard op voertuigen met een maximaal toegelaten gewicht van meer dan 3,5 ton (N2): een dodehoekinformatiesysteem dat de bestuurder waarschuwt voor voetgangers en fietsers of scooterrijders die zich opzij in de dode hoek van de Crafter bevinden bij het rijden in stadsverkeer (0-30 km/u). Ook nieuw en standaard voor de modellen van meer dan 3,5 ton: een wegrij-informatiesysteem (laat de bestuurder bij het wegrijden weten of er zich voetgangers voor de Crafter bevinden) en een remfunctie voor tegemoetkomend verkeer (remt af wanneer een tegenligger nadert bij het afdraaien). Deze systemen kunnen als optie worden besteld voor voertuigen met een maximaal toegelaten gewicht tot 3,5 ton (N1). Voortaan altijd standaard: Front Assist (autonome noodremfunctie inclusief fietser- en voetgangerdetectie), Lane Assist (spoorassistent), Dynamic Road Sign Display, een snelheidsbegrenzer en akoestische Park Distance Control achteraan. Travel Assist is voor het eerst als optie beschikbaar op de Crafter. Hier worden Adaptive Cruise Control ACC (automatisch optrekken en afremmen) en Lane Assist samengevoegd tot één systeem dat het rijgemak en de veiligheid bevordert, vooral op lange ritten, dankzij de geassisteerde overlangse en dwarse geleiding. In combinatie met Travel Assist wordt nu ook Emergency Assist (automatisch remmen en manoeuvreren naar de rand van de weg tot stilstand) geïntroduceerd in de Crafter. De reeks nieuwe standaard en optionele rijhulpsystemen tilt de productlijn naar een hoger niveau en maakt zo het dagelijks werk voor Crafter-bestuurders gemakkelijker.

Ruime keuze aan modelversies. Andermaal zal de Crafter beschikbaar zijn met een ruime keuze aan koetswerktypes, een van de grote troeven van deze modelreeks. Het aanbod varieert van Bestelwagens via Pick-up- en Chassis-versies met enkele en dubbele cabine tot zelfs varianten met een gesloten opbouw of een kiepbak. Daarnaast zijn er opnieuw verschillende gewichtsklassen (met een maximaal toegelaten gewicht tot 5500 kg), twee wielbasissen (3,64 en 4,49 meter) en verschillende totale lengtes (6,0 tot 7,4 meter). Zoals voorheen zal Volkswagen Commercial Vehicles de Crafter aanbieden met vier dakhoogtes (2,4 tot iets minder dan 3,0 meter). De nieuwe Crafter zal ook bestelbaar zijn met voorwiel-, achterwiel- en vierwielaandrijving. Naast de vertrouwde handgeschakelde zesversnellingsbak en achttrapsautomaat voor de modellen met voorwiel- en vierwielaandrijving zal een nieuwe automatische versnellingsbak met acht verhoudingen worden gebruikt voor de varianten met achterwielaandrijving. De efficiënte en koppelrijke viercilinder-turbodieselmotoren leveren opnieuw 103 kW (140 pk), 120 kW (163 pk) en 130 kW (177 pk). Ook de inschrijvingsmogelijkheden werden uitgebreid – hetzij als licht bedrijfsvoertuig (waarbij de uitstoot- en verbruikswaarden worden bepaald met dezelfde meetmethoden als voor personenwagens), hetzij als zwaar bedrijfsvoertuig (met uitstoot- en verbruikswaarden bepaald door een motortestbank en verbruikstestrit volgens de WLTP-cyclus). Op die manier kan Volkswagen Commercial Vehicles voldoen aan een oneindig aantal klantenwensen en koetswerkvereisten.

Crafter (4p).pdf 242 KB Crafter.docx 745 KB
The Volkswagen Crafter receives an extensive technical update comprising a new cockpit landscape and new assist systems
The Volkswagen Crafter receives an extensive technical update comprising a new cockpit landscape and new assist systems

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Volkswagen Belgium

  

Press room Volkswagen Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden. Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.volkswagen.be. 
 

 

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/...

 

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al  meer dan 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

 

© 2021 D'Ieteren Automotive SA/NV.

Alle rechten voorbehouden - Wettelijke bepalingen https://www.dieteren.be/media/rx0pzkmh/wettelijke-informatie.pdf