Touareg - De eerste 15 jaar: globetrotter en wereldrecordhouder

Touareg - De eerste 15 jaar: globetrotter en wereldrecordhouder

 

2002  Touareg V10

Sommige legendes zijn beter te vertellen in cijfers dan in woorden. 10 cilinders, 230 kW/313 pk, 6,9 seconden van 0 tot 100 km/u, maar vooral: 750 Nm koppel! De Touareg met de 5,0 liter grote V10 TDI en dubbele turbo onder de indrukwekkende motorkap verlegde in 2002 nadrukkelijk de grenzen.

 

 

2004

Beperkte oplage Touareg W12 Sport

Het motorische huzarenstuk van Volkswagen hoort ook thuis in de Touareg, denken de ingenieurs in 2004. En dus voorzien ze de succesvolle SUV van de 331 kW/450 pk sterke, 6,0 liter grote W12-motor. Met deze twaalfpitter sprint de Touareg W12 Sport in 5,9 seconden naar 100 km/u. Maar ook de kopers moeten zich haasten, want deze bundel rijplezier komt in een beperkte oplage van 500 stuks.

 

2005

Touareg Kong

Dit unieke model is genoemd naar een van de, letterlijk, grootste Hollywoodhelden ooit. In 2005 wordt de Touareg als officieel crew-voertuig ingezet tijdens de draaidagen van King Kong. Tegelijkertijd wordt op de originele filmset het model zelf als ster in de reclame voor de camera gehaald . Net als het personage waar hij zijn naam aan ontleent, komt de Touareg Kong zelfbewust, gespierd en pikzwart voor de dag. Er ontbreekt enkel nog een ‘white woman’ aan het stuur.

 

De wereld rond

Tien globetrotters – journalisten, genodigden en professionele rijders – wagen zich aan een van de laatste grote autoavonturen aan het stuur van vijf standaard Touaregs TDI met 128 kW/174 pk. De Touareg experience 360° loopt over meer dan 77.000 kilometer en vijf continenten doorheen de meest fascinerende, mooiste en spectaculairste landschappen op de wereld.

 

Zonder bestuurder door Californië

Autonoom rijden is in 2005 voor de meeste mensen nog pure sciencefiction. Onderzoekers van de Stanford University zijn er dan wel al lang mee bezig om het in de praktijk te brengen. En ze bewijzen dat het kan: met een Touareg – een van de eerst effectief intelligente voertuigen uit de automobielgeschiedenis – winnen ze in Californië de Grand Challenge voor autonome voertuigen van het Amerikaanse DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency). In totaal weten slechts 4 van de 23 gestarte deelnemers de eindmeet te vinden.

 

Team Zietlow in Touareg(s)

In totaal rijdt de avonturier Rainer Zietlows in verschillende Touareg-modellen vier wereldrecords bij elkaar. In 2005 zet hij zijn eerste record neer: het hoogterecord van 6.081 meter in Chili (15 tot 29 januari 2005). De jaren nadien volgen nog drie langeafstandsrecords: de Panamerica (23.000 km in 11 dagen en 17 uur van 2 tot en met 13 juli 2011), Cape to Cape (van Noordkaap tot Cape Agulhas in Zuid-Afrika: 17.000 km in 21 dagen en 16 uur – ondanks een ongeval en 13 dagen oponthoud voor herstelling in Ethiopië – in oktober 2014) en Cape to Cape 2.0 van Cape Agulhas tot Noordkaap (17.568 km in 9 dagen en 4 uur).

 

2006

Touareg trekt Boeing 747 alias jumbojet vooruit

Follow me! In november 2006 trekt een Volkswagen Touareg een 155 ton zware Boeing 747 uit zijn hangar: goed voor een wereldrecord. Het Air France-vliegtuig speelde net daarvoor nog een rol in de Bondfilm Casino Royale. In 2014 herhaalt het Engelse programma Fifth Gear de test. Ook dit keer haakt de Touareg een jumbo aan en sleept hem over de runway.

 

2007

Touareg R50

Als een van de krachtigste terreinwagens ter wereld schrijft de Touareg R50 in 2007 geschiedenis. Zijn V10 TDI ontwikkelt 258 kW/350 pk vermogen en een vorstelijk koppel van 850 Newtonmeter. Verder onderscheidt de R50 zich door 21-duimsvelgen met 295-banden, sportophanging met luchtvering, blauw gelakte remzadels, opvallende wielkastverbreders en een exclusieve uitrusting.

 

2008

Met Buggy-technologie naar Baja

De Baja 1000 is een knotsgekke woestijnrace waar de zwaarste hindernissen plankgas worden genomen. Bij het ontstaan van dit spektakel domineerden VW Buggy’s op basis van de Kever de race. In 2008 staat Volkswagen met een moderne, bliksemsnelle Touareg Trophy Truck aan de start. Die is opgebouwd uit een stalen rolkooi, indrukwekkende wielen en een koetswerk uit koolstofvezel.

 

2009

Tuning-Touareg Silk Way Rally

Voor Volkswagen Motorsport de grote Dakar-overwinningen uit zijn mouw schudt, domineert de race-Touareg II evenementen zoals de Silk Way Rally die Rusland, Turkmenistan en Kazachstan doorkruist. De Duitse autotuner Hoefele pakt voor de gelegenheid uit met een ombouwkit die aangepaste bumpers voor en achter omvat, een bullbar en treeplanken in gepolierd roestvrij staal. Hoefele wil hiermee vooral de Russische en Aziatische markt veroveren.

 

De woestijnvreter

De ‘Dakar’ staat bekend als de zwaarste rally ter wereld en de race-Touareg domineert de wedstrijd drie jaar op rij. De gevierde eerste en tweede plaats van 2009 overtreft Volkswagen zowel in 2010 als 2011 door telkens de drie podiumplaatsen in te palmen. De woestijnracer is een onvervalst prototype met centraal opgestelde vijfcilinder, een buizenchassis, koolstofvezel koetswerk en ellenlange veerwegen.

 

2010

Meeting onder Dakarlegendes

In januari 2010 wint Volkswagen voor de tweede keer op rij de meedogenloze Dakar-rally. Het podium wordt volledig ingepalmd door vierwielaangedreven race-Touaregs 2. Precies 30 jaar eerder hadden drie vierwielaangedreven race-VW’s Iltis dezelfde triomftocht voltooid. Tijdens de teamvoorstelling van de Touareg 2 komt het tot een topontmoeting tussen de Dakar-legendes.

 

2011

Race-Touareg Qatar

De meest verfijnde racetechnologie die straatlegaal is of beter nog ... die woestijnlegaal is. De race-Touareg 3 Qatar zet de uitzonderlijke capaciteiten van de drievoudige Dakar-winnaar om in een studiemodel voor een beperkte reeks. Deze conceptauto, die in Qatar werd onthuld, verzoent compromisloze techniek met edele materialen zoals koolstofvezel en het fijnste nubuck- en nappaleder. Een snelle offroader voor de levensgenieters.

 

Touareg Gold Edition

Voor deze Touareg is het al goud wat blinkt. Voor het autosalon van Qatar in 2011 verguldt Volkswagen een Touareg met 24-karaatsgoud. De 22-duimsvelgen, de dakrails, de beschermstrips, de raamframes, de buitenspiegelbehuizingen, delen van het radiatorrooster, het opschrift Touareg V8 en de kofferdrempelbescherming zijn allemaal verguld met het edelmetaal.

 

2017

Over de zijderoute

Voor de 15de verjaardag van het succesmodel start een vloot van 30 Touaregs een expeditie over de historische zijderoute. Die loopt over een afstand van 5.200 kilometer en doet straten en wegen van erg uiteenlopende kwaliteit aan. Het konvooi legt de route van Luoyang in Centraal-China tot Horgos, de grensstad in het noordwestelijke Xinjiang Uygur, af in 15 dagen.

 

De Volkswagen-groep

www.volkswagenag.com

D’Ieteren

http://www.dieteren.com/nl

 

Over Volkswagen Belgium

  

Press room Volkswagen Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden. Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.volkswagen.be

 

PROFIEL VAN DE GROEP:

D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen hun positie kunnen ontwikkelen in hun sector of in hun regio's. 

 

De Groep heeft momenteel de volgende activiteiten:

- D'Ieteren Automotive verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het heeft een marktaandeel van ongeveer 22% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. Het businessmodel evolueert om de burgers verantwoordelijke en innovatieve mobiliteit aan te bieden. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,6 miljard EUR en 119,0 miljoen EUR in 2019.

- Belron (54,85% van de stemrechten) streeft een duidelijke doelstelling na: “het verschil maken door de problemen van klanten met veel zorg op te lossen”. Belron is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing. De onderneming is actief in 39 landen, via volle dochterondernemingen en franchises, met marktleidende merken – zoals Carglass®, Safelite® en Autoglass®. Daarnaast beheert Belron voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeraars. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 4,2 miljard EUR en 400,5 miljoen EUR in het boekjaar 2019.

- Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 100 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 163,9 miljoen EUR en 18,6 miljoen EUR in 2019.

- D’Ieteren Immo (100%) bundelt de vastgoedactiviteiten van de groep D’Ieteren in België. De onderneming heeft ongeveer 30 sites die in 2018 een netto huurinkomsten van 19,7 miljoen EUR gegenereerd hebben. Ze voert ook investeringsprojecten uit en studies met het oog op de opwaardering van sites.  Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy