De Volkswagen-groep en Griekenland werken aan een CO2-neutraal mobiliteitsproject voor het eiland Astypalea

De Volkswagen-groep en Griekenland werken aan een CO2-neutraal mobiliteitsproject voor het eiland Astypalea

  • Toonaangevend project: het eiland Astypalaia in de Middellandse Zee schakelt over op elektrische mobiliteit, slimme mobiliteitsoplossingen en groenestroomproductie
  • Volkswagen en Griekenland ondertekenen Memorandum of Understanding
  • Eerste minister Mitsotakis: “Het ambitieuze project is het resultaat van een nauwe samenwerking.”
  • CEO Diess: "Elektrische mobiliteit en slimme mobiliteitsoplossingen verbeteren de levenskwaliteit en dragen tegelijkertijd bij tot een klimaatneutrale toekomst."

De Volkswagen-groep en Griekenland hebben afgesproken om een toonaangevend mobiliteitssysteem uit te bouwen op het eiland Astypalaia in de Middellandse Zee. Daarvoor moet het huidige vervoersysteem op het eiland afgestemd worden op elektrische voertuigen en hernieuwbare energie. Op lange termijn moet Astypalaia een model worden voor CO2-neutrale mobiliteit. Konstantinos Fragogiannis, viceminister van Buitenlandse Zaken voor Economische Diplomatie en Transparantie van de Helleense Republiek, en Dr. Herbert Diess, voorzitter van de raad van bestuur van de Volkswagen-groep, hebben daarvoor vandaag in Wolfsburg en Athene een intentieverklaring ondertekend. Nieuwe mobiliteitsdiensten zoals autodelen (carsharing) of ride sharing zullen helpen om het verkeer te reduceren en te verbeteren. De stroom zal overwegend afkomstig zijn van lokaal opgewekte, hernieuwbare zonne- en windenergie. Het project heeft in eerste instantie een looptijd van zes jaar.

 

Dr. Herbert Diess, voorzitter van de raad van bestuur van de Volkswagen-groep: "De politiek, het bedrijfsleven en de samenleving hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de klimaatverandering in te perken. Op lange termijn willen we naar een CO2-neutrale mobiliteit voor iedereen. En met het project op Astypalaia zullen we onderzoeken hoe die visie vandaag al gerealiseerd kan worden. Elektrische mobiliteit en slimme mobiliteitsdiensten zullen de levenskwaliteit verbeteren en tegelijkertijd bijdragen tot een CO2-neutrale toekomst.”

 

De Griekse eerste minister Kyriakos Mitsotakis verklaarde bij de ondertekening van de intentieverklaring:

“Ik geloof sterk in samenwerking. Regeringen alleen kunnen niet aan alle verwachtingen voldoen en de privésector heeft niet op elke vraag een antwoord. Vandaar dat dit ambitieuze project het resultaat is van een nauwe samenwerking tussen de Griekse staat en de Volkswagen-groep, die zich als wereldwijde marktleider in de automobielindustrie tot doel gesteld heeft om zijn wagenpark en bij uitbreiding de volledige onderneming tegen 2050 CO2-neutraal te maken. Nu komt Volkswagen samen met een Europees land dat zich in een diepgaande transformatie bevindt."

 

Konstantinos Fragogiannis, de Griekse viceminister van Buitenlandse Zaken: “Vandaag is een grote dag voor Astypalaia, de Dodekanesos-eilanden, de Egeïsche Zee en heel Griekenland. We beginnen vandaag aan het eerste ‘Smart Green Island’-project van het land, een mijlpaal voor de toekomst van ons land. Elektrische mobiliteit en een uitgebreid, groen en duurzaam actieplan zullen het dagelijkse leven van de eilandbewoners aanzienlijk verbeteren. Samen met een volledig nieuw lokaal vervoersysteem zullen we toekomstgerichte ideeën in de praktijk brengen. Vandaag laat Griekenland zien dat het klaar is voor baanbrekende en innovatieve prestige-investeringen die de samenleving naar een hoger niveau tillen op het vlak van connectiviteit, slimme duurzaamheid en gebruikersvriendelijkheid.”

 

Centraal in het project staat een volledig nieuw, hypermodern vervoersysteem met slimme mobiliteitsdiensten, zoals een elektrische ride sharing-dienst die het hele jaar door beschikbaar is, en die het busvervoer, dat vandaag nog steeds zeer beperkt is, aantrekkelijker moet maken. Samen met lokale partners wordt een deel van de traditionele voertuigverhuur getransformeerd tot een autodeeldienst, die naast elektrische auto's ook e-scooters van het zustermerk SEAT en e-bikes aanbiedt. Alleen al hierdoor zal het wagenpark op het eiland aanzienlijk gereduceerd worden. In totaal moeten zo'n 1.500 voertuigen met verbrandingsmotor vervangen worden door ongeveer 1.000 elektrische voertuigen. Met de marktintroductie van de nieuwe, zuiver elektrische ID.-familie lanceert Volkswagen zijn grote elektrische campagne. Naast de compacte ID.31 en de SUV ID.42 zijn de komende jaren nog een groot aantal andere modellen gepland. Ook bedrijfsvoertuigen van lokale bedrijven en overheidsvoertuigen – zoals politie- en ziekenwagens en het wagenpark van de overheid – moeten worden geëlektrificeerd. Volkswagen zal bovendien over het hele eiland Elli-wallboxen installeren, om te zorgen voor een uitgebreide oplaadinfrastructuur.

 

Het project dient als blauwdruk voor de decarboniseringsstrategie van Volkswagen en wordt daarom sterk ondersteund door de onafhankelijke duurzaamheidscommissie van de groep. Margo T. Oge, lid van de duurzaamheidscommissie en voormalig directeur van het Office of Transportation Air Quality van de Amerikaanse milieu-instantie EPA (Environmental Protection Agency): “De klimaatverandering vormt een existentiële bedreiging voor de mensheid. Elektrische mobiliteit in combinatie met hernieuwbare energie zal ertoe bijdragen om de ergste gevolgen van de klimaatverandering te verminderen. Aristoteles had een spreekwoord: ‘In onze donkerste momenten moeten we ons concentreren om het licht te zien.’ Het Astypalaia-project is een licht in de duisternis en zal helpen om de schone mobiliteit van de toekomst te demonstreren."

 

Astypalaia is een eiland in de zuidelijke Egeïsche Zee met een oppervlakte van zo'n 100 vierkante kilometer, enigszins vergelijkbaar met het eiland Sylt. Het eiland telt ongeveer 1.300 inwoners en onthaalt jaarlijks zo’n 72.000 toeristen. Astypalaia beschikt momenteel slechts over een zeer beperkt openbaar vervoernet, met twee bussen, die slechts een klein deel van het eiland bedienen. Op dit moment wordt de energievraag bijna volledig gedekt door fossiele brandstoffen. In de toekomst moet het eiland een voortrekkersrol spelen op het gebied van duurzaam toerisme. Een belangrijke pijler daarbij is de omschakeling naar duurzame mobiliteit. Griekenland ondersteunt deze transformatie in het kader van haar nationale energie- en klimaatplan.

 

De Volkswagen-groep onderschrijft de doelstellingen van het Klimaatverdrag van Parijs. De groep streeft ernaar om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn en heeft daarvoor de duurzaamheidsstrategie ‘goTOzero’ uitgewerkt. Centraal in deze strategie staat de grootste elektrische campagne in de automobielindustrie: de groep zal de komende vijf jaar ongeveer 33 miljard euro investeren in de elektrische mobiliteit en tegen 2029 ongeveer 75 nieuwe elektrische modellen op de markt brengen. Een van de eerste modellen is de compacte ID.31, die sinds kort verkrijgbaar is. Het project op Astypalaia is een onderdeel van de ‘goTOzero’-strategie en moet als blauwdruk dienen voor de decarbonisering van de mobiliteit. De Volkswagen-groep omvat meerdere merken – waaronder de merken Volkswagen, SEAT, Volkswagen Commercial Vehicles, de oplaad- en energiedienstverlener Elli en UMI Urban Mobility International met ‘We Share’.

 

 

  1. ID.3 – Stroomverbruik in kWh/100 km (NEDC): gecombineerd 15,4-14,5; CO₂-uitstoot in g/km: 0; efficiëntieklasse: A+
  2. ID.4 – Stroomverbruik in kWh/100 km (NEDC): gecombineerd 16,9-16,2; CO₂-uitstoot in g/km: 0; efficiëntieklasse: A+
Over Volkswagen Belgium

  

Press room Volkswagen Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden. Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.volkswagen.be. 
 

 

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/...

 

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al  meer dan 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

 

© 2021 D'Ieteren Automotive SA/NV.

Alle rechten voorbehouden - Wettelijke bepalingen https://www.dieteren.be/media/rx0pzkmh/wettelijke-informatie.pdf