Volkswagen Group China stelt prototype van innovatieve passagiersdrone 'V.MO' voor

Volkswagen Group China stelt prototype van innovatieve passagiersdrone 'V.MO' voor

  • Met de V.MO stelt Volkswagen Group China het eerste prototype van een passagiersdrone voor, die onder de nieuwe eVTOL-noemer valt. ‘eVTOL’ staat voor ‘electric Vertical Take-Off and Landing aircraft’ en verwijst naar elektrisch aangedreven vliegtuigen die verticaal kunnen opstijgen en landen
  • Stedelijke luchtmobiliteit belooft een belangrijk marktsegment te worden. Met het Vertical Mobility-project ontwikkelt Volkswagen Group China een nieuw premium mobiliteitsconcept dat in eerste instantie gericht is op welgestelde, techsavvy klanten in China
  • De nu voorgestelde eVTOL zou in zijn definitieve versie vier passagiers plus bagage kunnen vervoeren over een afstand tot 200 km
  • CEO Stephan Wöllenstein: "We willen dit concept op termijn productierijp maken en als een 'Flying Tiger' een voortrekkersrol opnemen in deze nieuwe en dynamische mobiliteitsmarkt"

Volkswagen Group China onthulde zijn eerste prototype van een elektrisch aangedreven passagiersdrone die verticaal kan opstijgen en landen (eVTOL). Hiermee slaat het bedrijf een nieuwe weg in voor de ontwikkeling van volledig elektrische en duurzame concepten voor individuele mobiliteit. In 2020 lanceerde Volkswagen Group China een Vertical Mobility-project om mobiliteitsoplossingen voor de toekomst te ontwikkelen. Daartoe behoren ook de markt voor stedelijke luchtmobiliteit en de uitbreiding van het stadsverkeer van de weg naar de lucht. Na intensief onderzoeks-, ontwerp- en ontwikkelingswerk heeft het projectteam nu zijn eerste prototype ontwikkeld om in het luchtruim te testen: de V.MO. Zijn bijnaam ‘Flying Tiger’ verwijst niet alleen naar zijn opvallende zwart-gouden kleurstelling, maar ook naar zijn lancering in het Jaar van de Tijger.

Het concept van het prototype is gebaseerd op bestaande oplossingen voor autonoom rijden en batterijtechnologieën voor emissievrije mobiliteit. Het model is gebaseerd op een hoogwaardige X-wingconfiguratie, met een lengte van 11,2 m en een spanwijdte van 10,6 m. Het beschikt over acht rotoren voor verticale lift en twee propellers voor horizontale voortstuwing. De Volkswagen-groep voert later dit jaar een reeks vliegproeven uit voor technische optimalisatie. Een verbeterd prototype zal tegen het eind van de zomer van 2023 verdere testvluchten ondergaan. In zijn definitieve versie zou de volledig elektrische en geautomatiseerde eVTOL vier passagiers plus bagage kunnen vervoeren over een afstand tot 200 km.

Dr. Stephan Wöllenstein, CEO van Volkswagen Group China: "Met dit proefproject tillen we de lange traditie van Volkswagen op het gebied van engineering, design en innovatie naar een nieuw niveau door een premiumproduct te ontwikkelen dat tegemoetkomt aan de verticale mobiliteitsbehoeften van onze toekomstige techsavvy klanten in China. Het gaat hier om een baanbrekend project dat ons jonge team van Chinese deskundigen van nul af aan heeft opgezet. Daarbij worden niet alleen nieuwe designconcepten en materialen gebruikt, maar er worden ook nieuwe veiligheidsnormen ontwikkeld die het hele ontwikkelingsproces opnieuw definiëren en voor innovatie zorgen. Met de voorstelling van dit indrukwekkende prototype – de V.MO – hebben wij de eerste mijlpaal bereikt op onze boeiende weg naar mobiliteit in het stedelijke luchtruim en hebben wij een schoolvoorbeeld geleverd van onze missie ‘From China, for China’. Op termijn willen we dit concept productierijp maken en als een 'Flying Tiger' een voortrekkersrol opnemen in deze nieuwe en dynamische mobiliteitsmarkt."

olkswagen Group China breidt zijn lokale R&D-capaciteiten en zijn softwarecompetentie voortdurend uit om sneller te kunnen reageren op verzoeken van klanten en het innovatietempo aanzienlijk op te voeren. Het Vertical Mobility-project vereist interdisciplinair en innovatief denken op een nieuw gebied. Daarom heeft de Volkswagen-groep een jong team van Chinese deskundigen samengesteld om het project een boost te geven. Het team wordt ondersteund door Chinese partners zoals Hunan Sunward Technology, een dochteronderneming van de in Hunan gevestigde Sunward Group. Het bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling en verkoop van vliegtuigen voor de algemene luchtvaart en aanverwante diensten, en is een marktleider op het gebied van lichte sportvliegtuigen.

Stedelijke luchtmobiliteit is een snelgroeiende markt die het luchtruim wil gebruiken voor vervoer over korte en middellange afstanden, vooral in en tussen grote steden. In China zal ze een belangrijke rol spelen voor de toekomst van de stedelijke en gemeentelijke mobiliteit in de door verkeerscongestie geplaagde megasteden. In de eerste fase van commercieel gebruik zal de V.MO naar alle waarschijnlijkheid worden aangeboden als een premiumproduct voor welgestelde, techsavvy klanten in China, bijvoorbeeld in het kader van vipshuttleactiviteiten. eVTOL-vliegtuigen zullen passagiers sneller, efficiënter en flexibeler kunnen vervoeren dan de vandaag beschikbare terrestrische vervoermiddelen. Volkswagen Group China zal in het kader van het Vertical Mobility-project met de bevoegde Chinese autoriteiten samenwerken om de nodige goedkeuringen te verkrijgen.

Meet the V.MO – Volkswagen Group China unveils state-of-the-art passenger drone prototype
Volkswagen Group China today unveiled its first electric Vertical Take-Off and Landing (eVTOL) passenger drone prototype, as part of its strategy to explore and break new ground in fully electric and sustainable individual mobility concepts. In 2020, Volkswagen Group China launched a Vertical Mobility project to explore the next generation of mobility solutions, including the urban air mobility market and the extension of urban traffic into airspace. After intensive research, conceptual work, and development, the project team has now developed its first validation model – the V.MO. This initial prototype has also been nicknamed the ‘Flying Tiger’ due to its distinctive black and gold livery, which was painted to commemorate its launch in the Year of the Tiger.
Volkswagen Newsroom
Persbericht VMO - NL.pdf 186 KB Persbericht VMO - NL.docx 1 MB

 

Over Volkswagen Belgium

  

Press room Volkswagen Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden. Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.volkswagen.be. 
 

 

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/...

 

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al  meer dan 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

 

© 2021 D'Ieteren Automotive SA/NV.

Alle rechten voorbehouden - Wettelijke bepalingen https://www.dieteren.be/media/rx0pzkmh/wettelijke-informatie.pdf