Politiezone Gent test nieuwe concept car op Volkswagen ID.4

Politiezone Gent test nieuwe concept car op Volkswagen ID.4

  • Politiezone Gent test haalbaarheid elektrische voertuigen als dienstvoertuig in de interventie- en noodafhandeling van 112-oproepen.
  • De Volkswagen ID.4 Pro Performance wordt hiervoor als ”proof of concept” gebruikt.
  • Naast het verregaande eisenpakket werd ook een nieuw concept van prioritaire signalisatie op elektrische voertuigen ontwikkeld.

Vanaf vandaag telt de vloot van Politiezone Gent twee gloednieuwe Volkswagens ID.4 Pro Performance die zullen worden ingezet bij de interventie- en noodafhandeling van 112-oproepen (CAD-werking: Computer Aided Dispatching). Een conceptuele première, want hoewel de Gentse politie nu al elektrische voertuigen in haar vloot heeft, worden die tot nog toe enkel en alleen ingezet bij tweedelijnsopdrachten zoals in de wijkwerking en bij gewone dienstverplaatsingen.

Omdat voertuigen die worden ingezet  voor eerstelijnsopdrachten eigenlijk 24 op 24 worden gebruikt tijdens opeenvolgende diensten, ligt de keuze voor een emissievrij voertuig hier niet altijd voor de hand. Met deze “proof of concept” wil Politiezone Gent hier verandering in brengen. Op basis van de ruime actieradius, de snellaadcapaciteit en de praktische aspecten van de ID.4, zoals voldoende binnenruimte en een grote koffer, heeft de Gentse politie een nieuw concept van een elektrisch interventievoertuig ontwikkeld dat vanaf de maand mei uitvoerig zal worden getest.

Concreet gaat het om twee Volkswagens ID.4 Pro Performance (150 kW, 77 kWh), waarvan één voertuig full operationeel uitgerust en één anoniem uitgerust. “Bij de ontwikkeling van het signalisatiepakket voor deze voertuigen zijn we samen met de Gentse politie op zoek gegaan naar de balans tussen gebruiksvriendelijkheid, veiligheid en aerodynamica zodoende een optimale prestatie van het voertuig te waarborgen, dit zonder aan omnidirectionele zichtbaarheid in te leveren”, aldus Bert De Smedt, Public Affairs Manager bij de firma Rauwers nv.

“Het plaatsen van de signalisatie binnenin het voertuig in plaats van een lichtbalk op het dak heeft een positieve invloed op de luchtweerstandscoëfficiënt. Door de signalisatie in het voertuig aan te brengen, wordt de door de constructeur uitgekiemde aerodynamica van het voertuig behouden, wat resulteert in een efficiënt gebruik van de beschikbare energie van het voertuig. Maximale zichtbaarheid, herkenbaarheid, gebruiksvriendelijkheid, veiligheid en duurzaamheid zijn noodzakelijke voorwaarden voor deze twee concept cars waarop onder geen beding mag worden ingeleverd.”, verduidelijkt Brent Hoste, Afdelingshoofd Voertuigen Politiezone Gent.

“Politiezone Gent staat in de eerste plaats voor veiligheid, maar wil als organisatie en volledig in de lijn van de duurzaamheidspolicy van de stad Gent een extra bijdrage leveren aan het duurzaamheidsverhaal. De ontwikkelingen in de markt zorgen er momenteel voor dat we ons nu moeten voorbereiden op de toekomst. Voor een zone als Gent betekent dat volop testen met voertuigen met een alternatieve en emissievrije aandrijving en kijken wat dit in de praktijk betekent. Elektrificatie is momenteel essentieel voor het realiseren van duurzame mobiliteit, en de politie moet natuurlijk ook deel uitmaken van deze transitie. Herbekijken wat een politiewagen moet kunnen in verschillende situaties is dan ook een noodzaak.”, gaat Bart Schoenmaekers, Diensthoofd Financiën en Middelen van de Gentse Politie, verder. “Politiezone Gent speelt hiermee in op maatschappelijke en technologische veranderingen met oog voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en innovatie.”

Public Affairs & Mobility Manager voor Mobility Solutions by D’Ieteren, Ann Ceuppens, blikt enthousiast vooruit op deze samenwerking met Politiezone Gent: “Deze ID.4 concept cars zijn niet de eerste Volkswagens in de Gentse politievloot en ook niet hun eerste elektrische dienstvoertuigen, maar het zijn wel unieke interventievoertuigen geworden die de vergroening en duurzaamheid van het voertuigenpark van de Gentse politie ondersteunen. De firma Rauwers leverde voor deze voertuigen een innovatief en duurzaam concept van prioritaire signalisatie met de nieuwste generatie LED-componenten die door de firma Autographe vakkundig werd ingebouwd in beide concept cars. De zogenaamde “Battenburg”-striping voor het elektrisch voertuig in zijn full politionele vorm werd aangebracht door de firma Zenith Graphics. Het eindresultaat is een futureproofed, elektrisch en duurzaam politievoertuig. Voor ons is het alvast veelbetekenend dat de Volkswagen ID.4 voldoet aan het uitgebreide eisenpakket dat wordt gesteld aan politionele dienstvoertuigen die operationeel zijn in een zogeheten continudienst.”

 

Politiezone Gent test nieuwe concept car op VW ID.4.docx 631 KB Politiezone Gent test nieuwe concept car op VW ID.4 (2p).pdf 209 KB

 

 

Over Volkswagen Belgium

  

Press room Volkswagen Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden. Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.volkswagen.be. 
 

 

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/...

 

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al  meer dan 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

 

© 2021 D'Ieteren Automotive SA/NV.

Alle rechten voorbehouden - Wettelijke bepalingen https://www.dieteren.be/media/rx0pzkmh/wettelijke-informatie.pdf