Nieuwe batterij-laboratoria: Volkswagen zet de volgende stap naar de ontwikkeling en productie van zijn eigen batterijcellen

Nieuwe batterij-laboratoria: Volkswagen zet de volgende stap naar de ontwikkeling en productie van zijn eigen batterijcellen

  • Hypermodern laboratoriumcentrum voor batterijcellen geopend in Salzgitter
  • Versterking voor de Duitse e-mobility cluster: Volkswagen Group Components investeert nog eens 70 miljoen euro in de uitbreiding van het batterijonderzoek en creëert ongeveer 250 hoogtechnologische banen
  • Know-how in ontwikkeling, productie en recycling: Salzgitter vestiging geleidelijk uitgebreid tot het belangrijkste batterijcentrum in Europa
  • Thomas Schmall: "Wij voeren onze technologische routekaart consequent uit en maken van Volkswagen een belangrijke speler op het gebied van batterijtechnologie."

Volkswagen Group Components heeft vandaag in Salzgitter een van de modernste laboratoria voor celonderzoek en ontwikkeling in Europa geopend. Zo breidt de onderneming haar deskundigheid op het gebied van batterijtechnologie verder uit en zet zij de volgende stap naar de ontwikkeling en productie van haar eigen batterijcellen voor elektromobiliteit. Het is de bedoeling dat vanaf 2025 de Volkswagen-standaardcel in Salzgitter van de productielijn rolt. In de toekomst zullen ongeveer 250 deskundigen onderzoek verrichten op het gebied van celontwikkeling, analyse en het testen van cellen in in totaal vier laboratoria. Volkswagen investeert ongeveer 70 miljoen euro in de installaties.

 

"Met de nieuwe, ultramoderne laboratoria breiden wij onze deskundigheid op het gebied van ontwikkeling, procedés en fabricage voor de batterijcel – het hart van het e-voertuig – verder uit. De vestiging van Volkswagen in Salzgitter laat zien hoe de transformatie van de Duitse auto-industrie van conventionele aandrijvingssystemen naar e-mobiliteit kan slagen. Wij trekken baanbrekend onderzoek aan en creëren als pioniers in de sector de banen van morgen," aldus Thomas Schmall, lid van de raad van bestuur voor de technologiedivisie van Volkswagen AG en voorzitter van de raad van bestuur van Volkswagen Group Components, die verantwoordelijk is voor de Battery and Charging technologie-routekaart voor alle merken van de groep. De routekaart werd voorgesteld op de Power Day in maart 2021, en de toekomstige technologieën van batterij en lading werden in juli opnieuw onder de aandacht gebracht als sleutelgebieden van de NEW AUTO-strategie van de groep.

 

"Met de opening van de laboratoria hebben wij de volgende strategische mijlpaal bereikt. Nu gaan wij uit alle macht door met de voorbereidingen voor onze eigen celproductie," zegt Thomas Schmall. Het is de bedoeling dat de nieuwe standaardcel voor het volumesegment vanaf 2025 van de productielijn rolt in de gigafabriek in Salzgitter. Tegen 2030 wil de Volkswagen-groep in Europa samen met partners zes celfabrieken exploiteren met een productiecapaciteit van 240 GWh. In Salzgitter zullen in de toekomst cellen met een jaarlijkse capaciteit van 40 GWh worden geproduceerd. De nieuwe standaardcel is ontworpen om synergieën te benutten en de kosten van de batterij tot 50 procent te verminderen.

 

De minister-president van Nedersaksen, Stephan Weil, zei: "Als er één plaats is waar men bijzonder goed kan waarnemen wat bedoeld wordt met ‘transformatie van de automobielindustrie’, dan is het Salzgitter wel. De VW-fabriek in Salzgitter heeft decennia lang miljoenen voertuigen van motoren voorzien. Met de toenemende elektrificatie vindt de stapsgewijze omschakeling naar een duurzame en toekomstgerichte productie van batterijcellen in de vestiging nu consequent plaats. In de toekomst zal het hart van de auto-industrie elektrisch kloppen. En dat hart klopt in Nedersaksen."

 

Het competentiecentrum in Salzgitter is verantwoordelijk voor materiaaltests, vrijgavetests, kwaliteitscontrole en seriemonitoring van cellen voor batterijen voor elektrische auto's in de hele groep. Van de ongeveer 500 werknemers in het Center of Excellence (CoE) voor batterijcellen in Salzgitter zijn er momenteel ongeveer 160 bezig met celontwikkeling. Verwacht wordt dat het CoE tegen eind 2022 zal uitgegroeid zijn tot meer dan 1.000 werknemers, waaronder ongeveer 250 deskundigen voor onderzoek, analyse en ontwikkeling van geschikte celmaterialen en -formaten.

 

De nieuwe laboratoria zullen op een oppervlakte van in eerste instantie 2.500 vierkante meter uitgebreide celtestprogramma's met tot 200 verschillende analytische methoden mogelijk maken, alsmede de ontwikkeling van nieuwe samenstellingen. "In de toekomst zullen innovaties voor de cellen van vandaag en morgen in Salzgitter worden gecreëerd", verklaart Frank Blome, hoofd van de Business Unit Batterijcellen en -systemen: "Met hun uitrusting behoren de nieuwe laboratoria tot de modernste faciliteiten in Europa op het gebied van celonderzoek".

 

 

De cellen worden hier met behulp van spitstechnologie grondig getest. Zo is in Salzgitter een van de weinige rasterelektronenmicroscopen ter wereld beschikbaar voor de opsporing van lithium. Andere apparatuur omvat een sterk geautomatiseerde testruimte om cellen te testen op prestaties en tekenen van veroudering tijdens snel opladen en ontladen. De test omvat cellen die binnen 12 minuten van 5 tot 80 procent batterijvermogen kunnen opgeladen worden.

 

Dankzij de intelligente koppeling van productie-, analyse- en testgegevens verlopen de ontwikkelingsprocessen uiterst efficiënt. Voor een perfecte interactie zijn de laboratoria verdeeld in vier zones: in het laboratorium voor celontwikkeling worden nieuwe materialen op hun geschiktheid beoordeeld en worden chemische samenstellingen alsmede elektrodematerialen en -procedés verder ontwikkeld. Veelbelovende innovaties gaan van hieruit rechtstreeks naar de proeffabriek ernaast en worden in kleine series geproduceerd.

 

In het analytisch laboratorium splitsen de onderzoekers de componenten en grondstoffen van de cellen en voeren zij vergelijkende analyses en kwaliteitscontroles uit.

 

In het milieu- en veiligheidslaboratorium worden de cellen in zes speciale kamers aan een duurtest onderworpen en bijvoorbeeld blootgesteld aan elektrische, thermische of mechanische spanningen. Ook wordt hier onderzoek gedaan naar nieuwe testmethoden.

 

In het elektrische testveld worden laboratorium- en seriecellen van alle formaten en vermogensklassen elektrisch gemeten en getest op prestaties, verouderingsverschijnselen en robuustheid op lange termijn.

 

"Hier wordt werk gemaakt van een van de belangrijkste toekomstige technologieën voor de Volkswagen-groep. Alles wat in het Center of Excellence voor batterijcellen wordt gedaan, dient om aan klanten van alle merken van de groep e-voertuigen te bieden met het grootst mogelijke rijbereik, de beste oplaadprestaties, duurzaamheid en veiligheid," legt Frank Blome uit.

Over Volkswagen Belgium

  

Press room Volkswagen Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden. Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.volkswagen.be. 
 

 

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/...

 

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al  meer dan 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

 

© 2021 D'Ieteren Automotive SA/NV.

Alle rechten voorbehouden - Wettelijke bepalingen https://www.dieteren.be/media/rx0pzkmh/wettelijke-informatie.pdf