Eerstesteenlegging in Salzgitter: Volkswagen start met ‘PowerCo’ in de wereldwijde batterijbusiness

Eerstesteenlegging in Salzgitter: Volkswagen start met ‘PowerCo’ in de wereldwijde batterijbusiness

Volkswagen gaat door met zijn e-mobiliteitsstrategie. In aanwezigheid van bondskanselier Olaf Scholz heeft de groep het startschot gegeven voor haar batterijcampagne met de eerstesteenlegging voor haar eerste eigen celfabriek in Salzgitter

  • Mijlpaal voor NEW AUTO: lancering van de nieuwe batterijfirma PowerCo en start constructie van de eerste celfabriek van de groep in Salzgitter
  • PowerCo verantwoordelijk voor wereldwijde batterijactiviteiten van de Volkswagen-groep; meer dan 20 miljard euro aan investeringen, 20 miljard euro aan omzetpotentieel en 20.000 arbeidsplaatsen in Europa gepland
  • Celfabriek in Salzgitter is blauwdruk en inleiding voor wereldwijde batterijcampagne, met zes celfabrieken in Europa en in de toekomst in Noord-Amerika
  • Duurzame mobiliteit: PowerCo zet in op de groene eenheidscel, vervaardigd met groene stroom en een recyclagequotum van meer dan 90% als onderdeel van een grondstofcyclus
  • Bondskanselier Olaf Scholz: "Vandaag is een goede dag voor de autosector in Duitsland en Europa"

 

 

In 2025 gaat de productie van start. De nieuwe firma PowerCo draagt met onmiddellijke ingang de verantwoordelijkheid voor de wereldwijde batterijbusiness. Naast de eigenlijke celproductie staat de onderneming ook in voor activiteiten in de hele waardeketen van de batterij. Tegen 2030 zal PowerCo samen met enkele partners meer dan 20 miljard euro geïnvesteerd hebben in de opbouw van het activiteitsdomein, meer dan 20 miljard omzet per jaar draaien en alleen al in Europa zo’n 20.000 mensen in dienst hebben

Een woordje uitleg van bondskanselier Olaf Scholz over de eerstesteenlegging: "Vandaag is een goede dag voor de autosector in Duitsland en Europa. Volkswagen laat zien hoe de duurzame en klimaatontziende toekomst van de mobiliteit er kan uitzien. Samen leggen we de eerste steen voor het feit dat die toekomst hoofdzakelijk in Salzgitter wordt gecreëerd."

Herbert Diess, CEO van Volkswagen AG, verklaarde: "Vandaag bereiken we ook een strategische mijlpaal. De batterijcelbusiness is een van de pijlers van onze NEW AUTO-strategie, waarmee we Volkswagen tot de toonaangevende aanbieder van duurzame en softwaregedreven mobiliteit van morgen maken. De opbouw van een eigen celproductiesite is een technologisch en economisch megaproject. Hiermee halen we toptechnologie van de toekomst naar Duitsland!"

 

PowerCo bundelt wereldwijde batterijactiviteiten

Volkswagen bundelt zijn wereldwijde batterijactiviteiten in de Europese naamloze vennootschap PowerCo. Vanuit Salzgitter stuurt de onderneming met onmiddellijke ingang de opbouw van de fabrieksactiviteiten, de verdere ontwikkeling van celtechnologie, de verticale integratie van de waardeketen en het uitrusten van de fabrieken met machines en installaties. Andere producten zoals massaopslagsystemen voor het energienetwerk staan gepland voor de toekomst. Na Salzgitter zal de volgende celfabriek in Valencia worden gebouwd en voor drie andere celfabrieken in Europa wordt momenteel nog gezocht naar geschikte sites. Naast Europa tast PowerCo ook reeds de mogelijkheden af voor gigafabrieken in Noord-Amerika.

PowerCo wordt bestuurd door CEO Frank Blome en bestuursleden Sebastian Wolf (Chief Operations Officer), Kai Alexander Müller (Chief Financial Officer), Soonho Ahn (Chief Technology Officer), Jörg Teichmann (Chief Purchasing Officer) en Sebastian Krapoth (Chief Human Resources Officer)

Thomas Schmall, bestuurslid van Volkswagen AG verantwoordelijk voor het onderdeel Techniek en voorzitter van de raad van toezicht van PowerCo: “Met de bouw van de eerste eigen celfabriek passen we onze technologieroadmap consequent toe. PowerCo zal een global battery player worden. Haar grote sterkte is de verticale integratie van grondstoffen, cellen en recyclage. In de toekomst zullen wij alle relevante domeinen op ons nemen. Zo garanderen we een strategisch concurrentievoordeel in de race naar de leidinggevende positie op het gebied van elektromobiliteit. Voor deze grote opgave hebben we een topteam samengesteld."

Daniela Cavallo, voorzitster van de algemene en groepsondernemingsraad van Volkswagen AG: "Vandaag is een dag om te vieren: in het midden van Europa creëren wij een nieuwe toekomstbranche met wel 20.000 toekomstbestendige arbeidsplaatsen, waaronder maar liefst 5.000 in de VW-thuisbasis Salzgitter. De transformatie van onze indrukwekkende motorvestiging en het voorbeeldige behoud van ons personeel blijven zowel onze plicht als een belofte uit ons hart. Dit principe blijft onze leidraad, net zoals dat tot dusver ook was voor het toekomstgerichte domein van de batterij, dat wij al zeer vroeg wouden uitbouwen, in 2016 schriftelijk hebben vastgelegd in het pact voor de toekomst en jarenlang zo goed mogelijk hebben ondersteund. Als resultaat hebben we vandaag een schoolvoorbeeld voor ecologische en sociale transformatie."

De minister-president van Nedersaksen, Stephan Weil: "Nergens anders in Duitsland kan men de transformatie van de autosector van zo dichtbij meemaken als in Salzgitter. Waar nu nog conventionele motoren van de band rollen, worden binnenkort batterijcellen geproduceerd. Hier ontstaan de arbeidsplaatsen van de toekomst. In de toekomst zal het hart van de auto-industrie elektrisch kloppen. En dat hart klopt in Nedersaksen."

 

Standaardfabriek en eenheidscel maken snelle, wereldwijde uitrol mogelijk

Naar aanleiding van de eerstesteenlegging stelde de groep voor de eerste keer het concept van de standaardfabriek voor: Salzgitter zou de blauwdruk voor celfabrieken in heel Europa worden een nieuwe norm vestigen voor duurzaamheid en innovatie. "Wat we met voertuigplatformen als MQB en MEB al miljoenen keren bewezen hebben, leggen we ook met de opbouw van de celfabrieken aan de dag: we standaardiseren op basis van Europese normen en we schalen op. Dat maakt snelheid en kostenoptimalisatie in combinatie met de hoogste kwaliteit mogelijk", vertelt CEO van PowerCo Frank Blome. Daarbij gebeurt de unificatie niet alleen op het vlak van uitrusting, gebouw en infrastructuur, maar ook op het vlak van product, processen en IT. Zo ontstaan fabrieken die snel kunnen worden afgestemd op nieuwe product- en productievernieuwingen. Elke fabriek draait voor 100% op regeneratief geproduceerde stroom en is geschikt voor toekomstige closed-loop recyclage.

Volkswagen heeft bovendien voor het eerst de prismatische eenheidscel, die in 2021 op de Power Day werd aangekondigd, gepresenteerd. Zij maakt het mogelijk om de celchemie op verschillende manieren flexibel in te zetten en ze zal in maximaal 80% van alle groepsmodellen worden gebruikt. Vanaf 2025 zullen in Salzgitter eenheidscellen van de band rollen voor het volumesegment. Voor de productie zal de celfabriek naar verwachting beschikken over een jaarlijkse capaciteit van 40 GWh, wat genoeg is voor 500.000 elektrische voertuigen. Tegen 2030 wil de Volkswagen-groep in Europa samen met partners zes celfabrieken exploiteren met een productiecapaciteit van 240 GWh. De nieuwe eenheidscel is ontworpen om synergieën te benutten en de kosten van de batterij tot 50 procent te verminderen. Tot dusver tonen de voorbeelden een veelbelovende technische performance wat betreft rijbereik, oplaadtijden en veiligheid, stuk voor stuk voorwaarden voor een toekomstige industriestandaard.

 

 

V22-15N - Grundsteinlegung (3p).pdf 225 KB V22-15N - Grundsteinlegung.docx 190 KB V22-15F - Grundsteinlegung (4p).pdf 185 KB V22-15F - Grundsteinlegung.docx 191 KB

 

Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image
Story image

 

Over Volkswagen Belgium

  

Press room Volkswagen Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden. Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.volkswagen.be. 
 

 

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/...

 

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al  meer dan 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

 

© 2021 D'Ieteren Automotive SA/NV.

Alle rechten voorbehouden - Wettelijke bepalingen https://www.dieteren.be/media/rx0pzkmh/wettelijke-informatie.pdf