Way to Zero: Volkswagen stelt roadmap voor klimaatneutrale mobiliteit voor

Way to Zero: Volkswagen stelt roadmap voor klimaatneutrale mobiliteit voor

(Vertaalde versie)

  • Omvangrijk plan maatregelen moet duurzame productie en gebruik van elektrische auto’s bevorderen
  • Onderneming wil tegen 2030 gemiddeld zo’n 17 ton CO2 per voertuig besparen in Europa, 40 procent minder dan in 2018
  • Investeringen van 14 miljard euro in decarbonisatie tegen 2025
  • Groene stroom voor de gebruiksfase: Volkswagen ondersteunt als eerste autoconstructeur de grootschalige uitbreiding van de Europese wind- en fotovoltaïsche parken
  • Duurzame productie: elektriciteitsvoorziening voor fabrieken in Europa, Noord- en Zuid-Amerika moet tegen 2030 zijn omgeschakeld op hernieuwbare energie
  • Ralf Brandstätter, CEO van Volkswagen: "Volkswagen staat voor een duurzame elektrische mobiliteit voor iedereen – van productie over gebruiksfase tot recycling"

 

Met de eerste Way to Zero Convention kondigde Volkswagen vandaag zijn plannen aan om de onderneming en haar producten koolstofvrij te maken. Ten laatste tegen 2050 wil de onderneming klimaatneutraal zijn in haar boeken. Als nieuwe tussentijdse doelstelling moet de CO2-uitstoot per voertuig in Europa tegen 2030 met 40 procent zakken en de groepsbrede doelstelling van 30 procent (op basis van 2018) aanzienlijk overtreffen. Een gemiddelde Volkswagen zal dus zo'n 17 ton CO2 minder uitstoten. Naast een versnelde opmars van de e-mobiliteit moet ook de productie, met inbegrip van toeleveringsketens en de exploitatie van e-auto's, ook in de boeken klimaatneutraal worden gemaakt. Hierbij komt de consequente recyclage van de hoogspanningsbatterijen van oude elektrische voertuigen.

 

"Volkswagen staat voor duurzame e-mobiliteit voor iedereen. We zijn de 'Way to Zero' ingeslagen en stellen het milieu consequent centraal in ons handelen", aldus Ralf Brandstätter, CEO van Volkswagen. "Onze grote e-campagne was nog maar het begin. We bekijken decarbonisatie in zijn geheel: van productie over gebruik tot recycling. Als eerste autofabrikant ondersteunen we nu ook zelfs de uitbreiding van hernieuwbare energie op industriële schaal."

 

 

Volkswagen ondersteunt bouw wind- en fotovoltaïsche parken

Een essentiële factor voor CO2-neutrale e-mobiliteit vormt het consequent opladen met 100 procent hernieuwbare elektriciteit. Alleen zo kan bijna de helft van alle CO2-uitstoot worden vermeden in vergelijking met de normale elektriciteitsmix in de EU. Volkswagen biedt zijn klanten al groene stroom aan voor thuisladen (Volkswagen Naturstrom) en het opladen onderweg (o.a. bij IONITY). Nu gaat het merk nog een stap verder: Volkswagen is de eerste autofabrikant die de uitbreiding van hernieuwbare energie op grote schaal rechtstreeks ondersteunt. Tegen 2025 moeten er in verschillende regio's van Europa nieuwe wind- en fotovoltaïsche parken ontstaan.

 

Voor de eerste projecten zijn er contracten afgesloten met het energiebedrijf RWE. In Duitsland ondersteunt Volkswagen de bouw van een fotovoltaïsche installatie met een totale capaciteit van 170 miljoen kilowattuur per jaar. De betreffende fotovoltaïsche installatie wordt eind 2021 in Tramm-Göthen in Mecklenburg gebouwd en komt volledig tot stand zonder overheidssubsidies. Met bijna 420.000 zonnemodules is ze het grootste onafhankelijke fotovoltaïsche project in Duitsland.

 

Tegen 2025 moeten alle projecten samen ongeveer 7 terawattuur extra groene stroom voortbrengen. Parallel met het aantal ID.-voertuigen groeit ook de duurzaam opgewekte elektriciteit in het net. Volkswagen verbetert zo de klimaatbalans van de ID.-familie en legt de basis voor een in de boeken CO2-neutrale gebruiksfase van zijn elektrische wagenpark.

 

Groene productie- en toeleveringsketen

Naast de ‘groene gebruiksfase’ versnelt Volkswagen ook de decarbonisatie van de productie en de toeleveringsketen. Vandaag halen alle Europese voertuigfabrieken van het merk hun elektriciteit al voor 100 procent uit hernieuwbare energiebronnen. Pionier is onder andere de fabriek voor elektrische auto’s in Zwickau, waar de ID-familie van de productielijn rolt. Vanaf 2030 moeten alle fabrieken buiten China duurzaam opgewekte stroom aankopen. In de toeleveringsketen zullen in de toekomst 'CO2-drivers’ consistent worden geïdentificeerd en verminderd. Model hiervoor staat de batterijcelproductie voor de ID.3 en ID.4, die vandaag al volledig met groene stroom gebeurt en die de CO2-balans aanzienlijk heeft verbeterd.

 

Voor de ID-modellen zal Volkswagen dit jaar al andere duurzame onderdelen gebruiken waaronder batterijbehuizingen, velgen uit groen aluminium en uitstootarm geproduceerde banden. Via tien ‘focusonderdelen’ kan de CO2-balans van de ID.-familie de komende jaren met ongeveer twee ton per voertuig worden verbeterd. Bij nieuwe voertuigprojecten zal Volkswagen van de CO2-uitstoot een essentieel criterium maken voor de toekenning van leverancierscontracten. Samen met de leveranciers wil de onderneming de klimaatbalans geleidelijk verbeteren en zorgen voor een duurzame toeleveringsketen. Ook binnen de eigen productie van onderdelen streeft het bedrijf een duidelijke decarbonisatiestrategie na via Volkswagen Group Components. Zo moeten de gigafabrieken die tijdens de Power Days werden aangekondigd, volledig voorzien worden van groene stroom voor de productie van batterijcellen.

 

Door het consequent recycleren van de batterijen, waarbij in de toekomst meer dan 90 procent van de grondstoffen kan worden gerecycleerd, moeten nog meer CO2-besparingen worden bereikt. Het doel is een gesloten kringloop voor de batterij en haar grondstoffen, waarover de onderneming over het hele concern de controle heeft. In Salzgitter exploiteert Volkswagen Group Components al zijn eerste recyclingfabriek.

 

Versnelde opmars van de e-campagne

De kern van de Way to Zero is de versnelde opmars van de e-campagne met de nieuwe merkstrategie ACCELERATE. Het doel is de volledige elektrificatie van alle nieuwe wagens. Tegen 2030 moet minstens 70 procent van de verkoop van Volkswagen in Europa zuiver elektrische auto's zijn, wat neerkomt op ruim meer dan een miljoen voertuigen. Volkswagen zou zo de vereisten van de EU-Green Deal aanzienlijk overtreffen. In Noord-Amerika en China moet het aandeel elektrische auto's minstens 50 procent zijn. Hiervoor brengt Volkswagen minstens één nieuwe elektrische auto per jaar op de markt. Met de ID.4 GTX had het merk al voor het evenement het volgende model van de volledig elektrische ID.-familie geïntroduceerd.

 

Way to Zero Convention staat voor open dialoog tussen politiek, economie en samenleving

"De 'Way to Zero' is onze roadmap voor een effectieve klimaatbescherming, met heldere, ambitieuze mijlpalen. Wij nemen verantwoordelijkheid voor het milieu. Maar de 'Way to Zero' zal voor ons ook een echt concurrentievoordeel zijn. In de toekomst zullen werknemers, klanten en investeerders de voorkeur geven aan bedrijven die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid centraal stellen in hun handelen. Duurzaamheid wordt dus een doorslaggevende factor voor zakelijk succes op de lange termijn", aldus Ralf Brandstätter. "Maar het is ook duidelijk dat Volkswagen de decarbonisatie van mobiliteit niet alleen kan doen. Er zijn gezamenlijke inspanningen nodig van politiek, bedrijfsleven en samenleving, innovatieve ideeën en gedurfde investeringen."

 

 

Met de Way to Zero Convention wil Volkswagen een open dialoog tussen bedrijven, politiek en samenleving bevorderen. Aan het evenement dat een hele dag duurde en wegens corona volledig digitaal doorging, namen naast medewerkers van Volkswagen meer dan 20 vertegenwoordigers van partijen, NGO's, de academische wereld en andere bedrijven deel.

 

 

Meer informatie over de 'Way to Zero Convention' op vw-newsroom.com (zie link hieronder)

Over Volkswagen Belgium

  

Press room Volkswagen Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden. Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.volkswagen.be. 
 

 

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/...

 

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al  meer dan 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

 

© 2021 D'Ieteren Automotive SA/NV.

Alle rechten voorbehouden - Wettelijke bepalingen https://www.dieteren.be/media/rx0pzkmh/wettelijke-informatie.pdf