Volkswagen-groep en Google werken samen aan kwantumcomputeronderzoek (update)

Volkswagen-groep en Google werken samen aan kwantumcomputeronderzoek (update)

 

·         Beide bedrijven willen samen hun knowhow ter zake vergroten en toepassingsgericht onderzoek uitvoeren

·         De IT-afdeling van de Volkswagen-groep start op een Google-kwantumcomputer drie ontwikkelingsdomeinen op

·         Doorontwikkelde verkeersoptimalisatie, materiaalsimulatie voor prestatiegerichte

·         e-voertuigbatterijen en nieuwe grondstoffen, nieuwe methodes voor automatisch leren

De Volkswagen-groep en Google hebben op de Technologiebeurs ‘Web Summit 2017’ (Lissabon) een verregaand samenwerkingsakkoord gesloten voor onderzoek inzake kwantumcomputing. Beide bedrijven zullen in de toekomst samen het gebruik van kwantumrekenen testen. Op die manier willen ze knowhow opbouwen en toepassingsgericht onderzoek uitvoeren. Een team van specialisten bij Volkswagen en Google maakt daarbij gebruik van een Google-kwantumcomputer. Kwantumcomputers kunnen uiterst hoogcomplexe taken veel sneller oplossen dan conventionele supercomputers of kunnen zelfs voor het eerst een aanzet tot een oplossing uitwerken.

De IT-afdeling van de Volkswagen-groep wil op de Google-kwantumcomputer in drie ontwikkelingsdomeinen een stap vooruit zetten. De specialisten willen de verkeersoptimalisatie verder ontwikkelen, de materiaalstructuren voor prestatiegerichte e-voertuigbatterijen en nieuwe grondstoffen simuleren en met nieuwe automatische leermethodes aan artificiële intelligentie werken.

De samenwerking concentreert zich op toepassingsgericht onderzoek. Specialisten van de Volkswagen Information Technology Centers (IT-labs) in San Francisco en München ontwikkelen samen met de experten van Google algoritmes, simulaties en optimalisaties. Daarvoor maken ze gebruik van een zogeheten universele kwantumcomputer van Google. Diens architectuur is op maat geknipt voor veel experimenteel rekenwerk.

 

 

Ontwikkelingsdomeinen van de IT-afdeling van de Volkswagen-groep

De IT-afdeling van de Volkswagen-groep wil het potentieel van deze kwantumcomputer op meerdere domeinen aftoetsen. Zo maken de vakspecialisten werk van de doorontwikkeling van de verkeersoptimalisatie. Op die manier bouwen ze verder op hun succesvol onderzoeksproject waarin ze naast kortere rijtijden ook andere variabele parameters willen integreren. Denk maar aan verkeersbeheersystemen in steden, beschikbare e-laadpalen of vrije parkeerplaatsen.

Voor een ander project willen de specialisten met een welbepaald algoritme de materiaalstructuur van prestatiegerichte e-voertuigbatterijen en andere grondstoffen simuleren en optimaliseren. De R&D-afdeling van de Volkswagen-groep verwacht met dit onderzoek tot nieuwe inzichten te komen die nuttig zijn bij de bouw van voertuigen en in het onderzoek naar batterijen.

Bovendien willen de Volkswagenspecialisten het potentieel van de Google-kwantumcomputer benutten om met nieuwe automatische leermethodes aan artificiële intelligentie (AI) te werken. Geavanceerde AI-systemen vormen immers een voorwaarde om tot autonoom rijden te komen.

Wereldwijd is de Volkswagen-groep de eerste autoconstructeur die zich intensief met kwantumcomputertechnologie bezighoudt. Zo maakte Volkswagen in maart van dit jaar al zijn eerste succesrijke onderzoeksproject op een kwantumcomputer bekend: een verkeersoptimalisatie voor 10.000 taxi’s in de Chinese hoofdstad Peking.

 

Over Volkswagen Belgium

  

Press room Volkswagen Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden. Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.

 

PROFIEL VAN DE GROEP:

D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen hun positie kunnen ontwikkelen in hun sector of in hun regio's. 

 

De Groep heeft momenteel de volgende activiteiten:

- D'Ieteren Auto verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het heeft een marktaandeel van ongeveer 22% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. Het businessmodel evolueert om de burgers verantwoordelijke en innovatieve mobiliteit aan te bieden. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,6 miljard EUR en 119,0 miljoen EUR in 2019.

- Belron (54,85% van de stemrechten) streeft een duidelijke doelstelling na: “het verschil maken door de problemen van klanten met veel zorg op te lossen”. Belron is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing. De onderneming is actief in 39 landen, via volle dochterondernemingen en franchises, met marktleidende merken – zoals Carglass®, Safelite® en Autoglass®. Daarnaast beheert Belron voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeraars. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 4,2 miljard EUR en 400,5 miljoen EUR in het boekjaar 2019.

- Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 100 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 163,9 miljoen EUR en 18,6 miljoen EUR in 2019.

- D’Ieteren Immo (100%) bundelt de vastgoedactiviteiten van de groep D’Ieteren in België. De onderneming heeft ongeveer 30 sites die in 2018 een netto huurinkomsten van 19,7 miljoen EUR gegenereerd hebben. Ze voert ook investeringsprojecten uit en studies met het oog op de opwaardering van sites.  Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy