Volkswagen Beetle GRC

Volkswagen Beetle GRC

Vrijdag 27 juni 2014 — Volkswagen of America heeft samen met zijn partner Andretti Autosport de Volkswagen Beetle GRC voorgesteld op de Chicago Auto Show. Twee van deze vierwielaangedreven bolides met 400 kW (544 pk) maken later dit jaar hun debuut in het Amerikaanse Global Rallycross Championship (GRC), met Tanner Foust en Scott Speed aan het stuur.

De Volkswagen Beetle GRC is de meest radicale variant van de Beetle. Hij werd volledig van nul af specifiek voor de rallycross ontwikkeld. Zijn viercilinderturbomotor met directe injectie (TSI), dwars voor de voorwielen gemonteerd, wordt gekoppeld aan een sequentiële raceversnellingsbak met zes versnellingen en een lamellenkoppeling met beperkte slip op de voor- en achtertrein. Tussen de voor- en achtertrein ligt een starre verbinding. Het maximumvermogen van 400 kW (544 pk), uit een cilinderinhoud van 1.600 cm3, is beschikbaar bij 7.800 t/min., terwijl het koppel bij 5.000 t/min. piekt op 525 Nm. De ophanging wordt verzekerd door McPherson-veerbenen en ZF-dempers.

 

De Beetle GRC, met een minimumgewicht van 1.210 kg, sprint van 0 tot 100 km/u in 2,2 s en haalt een topsnelheid van 200 km/u, een potentieel dat helemaal tot uiting komt in zijn look. De drempelverbreders, de spectaculaire spoiler, de verlaagde ophanging en de gestroomlijnde voorzijde bezorgen hem een sportieve en agressieve look.

 

 

 

 

 

De Volkswagen-groep

   De Volkswagen-groep, waarvan de hoofdzetel in Wolfsburg gevestigd is, is een van de leidende autofabrikanten wereldwijd en de grootste autoconstructeur van Europa. In 2013 verhoogde de Groep het aantal geleverde voertuigen tot 9,731 miljoen exemplaren (2012: 9,276 miljoen), wat overeenkomt met een marktaandeel van 12,8% op de wereldwijde personenwagenmarkt.

   Bijna één kwart van alle nieuwe wagens in West-Europa (24,8%) is afkomstig van de Volkswagen-groep. In 2013 bedroeg de totale omzet van de Groep 197 miljard euro (2012: 193 miljard). In het boekjaar 2013 bedroeg de winst na belasting 9,3 miljard euro (2012: 21,9 miljard).

   De Groep telt twaalf merken uit zeven Europese landen: Volkswagen, Audi, SEAT, ŠKODA, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Ducati, Volkswagen Nutzfahrzeuge (bedrijfsvoertuigen), Scania en MAN.

   Ieder merk heeft zijn eigen karakter en opereert als een onafhankelijke speler op de markt. Het productspectrum gaat van motorfietsen over zuinige kleine auto’s tot uiterst luxueuze wagens. In de sector van de bedrijfsvoertuigen reikt het gamma van pick-ups tot bussen en zware vrachtwagens.

   De Volkswagen-groep is ook actief in andere bedrijfssectoren, met de productie van grote dieselmotoren voor maritieme en stationaire toepassingen (kant-en-klare krachtcentrales), turboladers, turbomachines (stoom- en gasturbines), compressoren en chemische reactoren. Daarnaast produceert de groep ook speciale transmissiesystemen voor voertuigen en turbines.

   Daarnaast biedt de Volkswagen-groep een brede waaier aan financiële diensten aan, waaronder financiering voor handelaars en consumenten, leasing, bank- en verzekeringsdiensten en vlootbeheer.

   De Groep exploiteert 106 productiesites in 19 Europese landen en in 8 landen in Amerika, Azië en Afrika. Wereldwijd staan 572.800 werknemers in voor de productie van ca. 39.350 voertuigen per dag, voor voertuiggerelateerde diensten of diensten in andere bedrijfsdomeinen. De Volkswagen-groep verkoopt zijn voertuigen in 153 landen.

   Het doel van de Groep is om aantrekkelijke, veilige en milieuvriendelijke wagens aan te bieden die in een steeds meer veeleisende markt kunnen concurreren en wereldwijd de norm bepalen in hun respectievelijke klasse.