Vanaf 2019 zal Volkswagen voertuigen onderling laten communiceren voor meer veiligheid

Vanaf 2019 zal Volkswagen voertuigen onderling laten communiceren voor meer veiligheid

Woensdag 28 juni 2017 —  

Vanaf 2019 zal Volkswagen zijn wagens beginnen uitrusten met de pWLANtechnologie om de verkeersveiligheid te verhogen. Daarmee kan men informatie over onmiddellijke risico’s tussen de voertuigen sturen, maar ook tussen de voertuigen en de plaatselijke omgeving.

De connectiviteit tussen verschillende voertuigen (car-to-car), alsook tussen voertuigen en de transportinfrastructuur in de omgeving (car-to-X), is een belangrijke stap naar geconnecteerd rijden dat tot doel heeft het aantal verkeersongevallen terug te dringen of de gevolgen ervan te beperken. Vanaf 2018 zal Volkswagen dus starten zijn eerste modellen standaard met pWLAN uit te rusten om bepaalde verkeersinformatie uit te wisselen tussen de voertuigen van verschillende constructeurs. Zo wordt het mogelijk sneller dan tot nog toe (in enkele milliseconden) informatie over verkeer, ongevallen en andere situaties gekoppeld aan de verkeerstoestand te delen met de onmiddellijke omgeving in een straal van ongeveer 500 meter. Zo wordt het zelfs mogelijk te zien wat er zich na de volgende bocht afspeelt!

Het pWLAN-systeem gebruikt een speciale frequentieband die voorbehouden is aan de wegveiligheid en de verkeersefficiëntie, wat betekent dat er geen communicatiekosten zijn en dat het systeem niet afhangt van het gsm-netwerk.

Aangezien de efficiëntie van het systeem verbetert naarmate er meer gebruikers zijn, werkt Volkswagen nu samen met de overheden, de ministeries van transport, de hulpdiensten en andere partners. Want zoals Johannes Neft, Verantwoordelijke voor Chassisontwikkeling voor het merk Volkswagen, bevestigt: « Het belangrijkste is dat de technologie op coherente wijze wordt gebruikt door een zo groot mogelijk aantal constructeurs en partners. »

Eveneens om het aantal ongevallen te beperken kondigen ook de beheerders van de transportinfrastructuren in Duitsland, Nederland en Oostenrijk aan dat ze een beroep willen doen op de pWLAN-technologie.