PowerCo en Umicore richten joint venture opvoor de productie van batterijmaterialen in Europa

PowerCo en Umicore richten joint venture opvoor de productie van batterijmaterialen in Europa

Vertaling

  • Uniek partnerschap in de Europese autosector: PowerCo, de batterijonderneming van de Volkswagen-groep, en Umicore, het Belgische bedrijf in materiaaltechnologie, bouwen samen aan een toeleveringsketen voor duurzame batterijmaterialen op industriële schaal
  • De joint venture investeert drie miljard euro en plant om tegen het einde van het decennium batterijmaterialen te leveren voor 2,2 miljoen zuiver elektrische wagens per jaar
  • De joint venture met hoofdzetel in Brussel zal de behoeften van de gigafabrieken van PowerCo in Europa grotendeels dekken en garandeert Umicore toegang tot de Europese markt voor kathodemateriaal voor elektrische voertuigen
  • Belangrijke mijlpaal voor de Green Deal van de Europese Unie

PowerCo, de batterijonderneming van de Volkswagen-groep, en Umicore, het Belgische bedrijf in materiaaltechnologie, hebben de oprichting van een joint venture aangekondigd voor de productie van kathode- en tussenmateriaal in Europa. Vanaf 2025 moet de joint venture de Europese batterijcelfabrieken van PowerCo voorzien van de belangrijkste materialen. Tegen het einde van het decennium willen de partners kathode- en tussenmateriaal produceren voor 160 gigawattuur celcapaciteit per jaar. Dat staat gelijk aan een jaarlijkse productiecapaciteit die toereikend is voor zo’n 2,2 miljoen volledig elektrische voertuigen. Als centrale technologische hefboom voor de prestaties van batterijen en als belangrijkste kostenfactor is kathodemateriaal van cruciaal belang in de overstap naar elektrische mobiliteit.

 

De langdurige samenwerking beoogt in hoofdzaak de productie van kathode- en tussenmaterialen in Europa, die van strategisch belang zijn voor de waardecreatie van batterijen. In het kader van bijkomende overeenkomsten zullen Umicore en PowerCo ook samenwerken om grondstoffen op een duurzame en verantwoorde manier te verwerven, met Umicore als toonaangevende speler in dit domein. Daarom zal Umicore ook raffinagediensten leveren aan PowerCo. Op basis van Umicores technologie en expertise streven beide partners ernaar in de toekomst ook het veredelen en recycleren van materiaal onder te brengen in de joint venture.

 

Thomas Schmall, lid van de raad van bestuur voor de technologiedivisie van Volkswagen AG en voorzitter van de raad van toezicht van PowerCo SE, bij de ondertekening van de joint venture-overeenkomst: “Kathodemateriaal is een onontbeerlijke strategische grondstof voor de productie van batterijen. Het maakt ongeveer 50% uit van de totale waarde van de cel. Onmiddellijke en langdurige toegang hebben tot veel capaciteit vormt daarbij een duidelijk concurrentievoordeel. We bouwen aan een duurzame en transparante toeleveringsketen met hoge milieu- en maatschappelijke normen en vestigen de waardecreatie hier in Europa.

 

Mathias Miedreich, CEO van Umicore: “Dit partnership is een sterke blijk van erkenning voor onze product- en proceskennis en bewijst ook het succes van onze strategie om duurzame, grootschalige en gesloten waardeketens voor batterijmateriaal op te zetten in sleutelregio’s. We ondersteunen onze klanten van bij het begin op hun weg naar elektrificatie. We verheugen ons enorm over de samenwerking met PowerCo en zijn blij Volkswagen te mogen helpen bij diens snelle transformatie in de richting van een duurzame elektrische mobiliteit.”

 

De joint venture moet in 2025 de productie op zich nemen en in eerste instantie leveren aan de celfabriek van PowerCo in Salzgitter. Het is de bedoeling dat er in 2026 een capaciteit van 40 gigawattuur per jaar wordt bereikt. Beide partners van de joint venture zijn van plan de jaarlijkse productiecapaciteit tegen het einde van het decennium te verhogen naar 160 gigawattuur, afhankelijk van de ontwikkeling van de markt en behoefte. Naar een geschikte locatie wordt momenteel nog gezocht.

 

Wat wel al werd afgesproken, is dat de partners de joint venture samen zullen controleren en de kosten, investeringen, inkomsten en winst gelijk zullen verdelen. Met de joint venture profiteren beide bedrijven van aanzienlijke first-mover-voordelen in de snel groeiende Europese markt voor elektrische mobiliteit. In totaal moet drie miljard euro geïnvesteerd worden in de opbouw van nieuwe productiecapaciteit voor batterijmaterialen.

 

Door het partnership krijgt PowerCo in belangrijke mate en tegen concurrerende prijzen toegang tot innovatieve, duurzaam verkregen en op maat gemaakte performante batterijmaterialen voor zijn eigen strategie van de eenheidscel in Europa. PowerCo profiteert bovendien van Umicores upstream expertise en bewezen vakkundigheid op het vlak van productie. In ruil kan Umicore, op grond van bindende take-or-pay-afspraken, zeker zijn van toegang tot een beduidend aandeel van de Europese markt voor kathodemateriaal voor elektrische voertuigen, en zo ook tot opbrengsten die gegarandeerd waarde creëren.

 

De joint venture is erop berekend de rentabiliteits- en rendementscriteria van beide partners te vervullen en significante synergie- en schaaleffecten te benutten. Via een licentieovereenkomst zullen de intellectuele eigendom en de knowhow van Umicore ter beschikking gesteld worden van de joint venture, met als doel de positie als technologieleider veilig te stellen.

 

Frank Blome, CEO van PowerCo, bij de ondertekening van de overeenkomst: “Beschikbaarheid, kosten en prestatievermogen van batterijcellen zijn belangrijke voorwaarden voor een succesvolle groei van elektrische mobiliteit. Door veel productiecapaciteit op te bouwen kunnen we ruimschoots en kostenefficiënt voldoen aan de snel stijgende vraag naar batterijmateriaal van onze hoofdklant Volkswagen AG.

 

Jörg Teichmann, Chief Procurement Officer van PowerCo: “Bij batterijen gaan we consequent in de richting van holistische waardecreatie. Een toeleveringssector voor batterijmaterialen bestaat vandaag nog niet in toereikende mate. Met ons langdurige partnership met Umicore als wereldwijde marktleider in sleutelmaterialen voor celproductie brengen wij daar verandering in.”

 

Ralph Kiessling, EVP Energy & Surface Technologies bij Umicore: “In het kader van de overeenkomst brengen wij onze jarenlange, betrouwbare knowhow van de waardeketen voor batterijmaterialen in en krijgen we in ruil daarvoor toegang tot aanzienlijke afzethoeveelheden. Daarnaast kunnen we door de joint venture belangrijke kosten- en bedrijfssynergiën realiseren in de Umicore Group. Dat zal een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van de doelstellingen betreffende het rendement op het ingezette kapitaal tegen 2030, die we onlangs op onze Capital Markets Day bekendmaakten.”

 

De transactie moet nog goedgekeurd worden door de bevoegde toezichthouders en is onderworpen aan de gebruikelijke eindbepalingen. De naam van de joint venture staat nog niet vast en zal op een later tijdstip bekendgemaakt worden.

Story image

 

Over Volkswagen Belgium

  

Press room Volkswagen Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden. Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.volkswagen.be. 
 

 

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/...

 

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al  meer dan 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

 

© 2021 D'Ieteren Automotive SA/NV.

Alle rechten voorbehouden - Wettelijke bepalingen https://www.dieteren.be/media/rx0pzkmh/wettelijke-informatie.pdf