Nieuwe overbrengingsgeneratie maakt een CO2-besparing tot 5 g/km mogelijk

Nieuwe overbrengingsgeneratie maakt een CO2-besparing tot 5 g/km mogelijk

  • Meer efficiëntie voor het volumesegment dankzij de nieuwe handgeschakelde versnellingsbak MQ281
  • Debuut in de nieuwe Passat, gevolgd door andere modellen van de Volkswagen-groep

 

Volkswagen heeft een nieuwe moderne handgeschakelde versnellingsbak ontwikkeld: de zogeheten MQ281 werkt efficiënt en bespaart tot 5 g CO2/km, afhankelijk van de motor-transmissiecombinatie. De MQ281 debuteert in de nieuwe Passat en wordt vervolgens geïntroduceerd in nagenoeg alle voertuigklassen van de Volkswagen-groep.

 

Handgeschakelde versnellingsbakken zijn enigszins in de vergeethoek terechtgekomen. Dankzij een kleine ontwikkeling op het vlak van efficiëntie en brandstofverbruik kunnen ze evenwel een enorme impact hebben op de uitstoot en het milieu. Hoewel ze niet opvallen, spelen handgeschakelde versnellingsbakken namelijk nog steeds een aanzienlijke rol op de transmissiemarkt vanwege hun grote verspreiding wereldwijd.

De trend naar voertuigen uit het SUV-segment met grotere wieldiameters stelt hoge eisen aan de overbrenging. “Met de MQ281 hebben wij een zeer efficiënte handgeschakelde versnellingsbak ontwikkeld, die deze taak op betrouwbare wijze vervult en die binnenkort zal worden geïntroduceerd in tal van voertuigcategorieën in het volumesegment”, zegt Helmut Göbbels, hoofd ontwikkeling voor handgeschakelde versnellingsbakken en vierwielaandrijvingssystemen bij Volkswagen. De MQ281 heeft een koppelbereik van 200 tot 340 Nm, zodat hij Volkswagens huidige transmissievarianten met de interne typeaanduiding MQ250 volledig en MQ350 gedeeltelijk zal vervangen.

De nieuwe MQ281 is gebaseerd op een concept met 2,5 aandrijfassen en wordt gekenmerkt door een maximale spreidingsfactor van 7,89. Dit zorgt enerzijds voor goede prestaties bij het vertrekken – ook bij zware voertuigen met grote wielen – en bevordert anderzijds de zogeheten downspeeding, het (brandstofbesparende) rijden in hoge versnellingen bij lage toerentallen.

Bij de ontwikkeling van de versnellingsbak stond vooral de verbetering van de efficiëntie centraal. “Daarbij hebben wij vertrouwd op virtuele ontwikkelingsmethoden”, aldus Helmut Göbbels. “Daardoor konden wij een volledig nieuw smeersysteem uitwerken. Met verschillende maatregelen met betrekking tot de oliestroom realiseren wij een gelijkmatige en optimale smering van de tandwielen en lagers en heeft de versnellingsbak nog maar 1,5 liter Lifetime-olie nodig.” Om de wrijving nog meer te beperken werd een op de versnellingsbak afgestemd lagerconcept ontwikkeld. Hierbij worden lichter lopende lagers met contactarme dichtingen gebruikt.

Ook de keuze en de verdeling van materialen voor de versnellingsbakbehuizing werden geoptimaliseerd. Met behulp van een andere virtuele ontwikkelingstool konden wij bovendien de structuur van de behuizing aanzienlijk verstevigen. De nieuw ontwikkelde behuizing draagt bij tot een eigentijds geluidsniveau (waarbij ongewenste nevengeluiden vermeden worden) en zorgt zo voor een beter rijcomfort door minder hoor- en voelbare trillingen in het voertuig.

Zoals tal van transmissies van Volkswagen wordt ook de MQ281 intern geproduceerd. De serieproductie vindt plaats in de fabrieken in Barcelona (Spanje) en Córdoba (Argentinië).

Over Volkswagen Belgium

  

Press room Volkswagen Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden. Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.volkswagen.be. 
 

 

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/...

 

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al  meer dan 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

 

© 2021 D'Ieteren Automotive SA/NV.

Alle rechten voorbehouden - Wettelijke bepalingen https://www.dieteren.be/media/rx0pzkmh/wettelijke-informatie.pdf