Nieuwe Tiguan Allspace viert Europese première op het autosalon van Genève 2017 (update)

Nieuwe Tiguan Allspace viert Europese première op het autosalon van Genève 2017 (update)

 

 

De Tiguan Allspace in tien punten:

 1. De nieuwe Tiguan Allspace vult de leemte tussen de Tiguan en de topklasse-SUV Touareg
 2. 215 mm langer koetswerk en 109 mm langere wielbasis dan de Tiguan
 3. Nieuwe Volkswagen-SUV met optioneel zeven zitplaatsen
 4. Koffervolume stijgt bij vijf personen aan boord met 145 l tot maximaal 760 l
 5. Maximaal laadvolume in vijfzitsversie stijgt met 265 l tot voortaan 1.920 l met neergeklapte rugleuning
 6. Uitgebreide standaarduitrusting al vanaf Trendline
 7. Uitgesproken design met aangepaste neus en gewijzigd verloop van de vensterlijn
 8. Infotainmentsysteem Discover Pro introduceert gebarenbediening in de Tiguan
 9. Zes motoren van 110 kW/150 pk tot 176 kW/240 pk
 10. DSG en 4MOTION standaard vanaf 132 kW/180 pk

De Tiguan Allspace – de Volkswagen-SUV met maximaal zeven zitplaatsen

Een half miljoen mensen kiezen ieder jaar voor de voorwiel- of vierwielaangedreven allrounder van Volkswagen. In 2016 kwam de tweede generatie van de SUV op de markt. Nu doet Volkswagen er nog een schepje bovenop, met de nieuwe Tiguan Allspace, een aparte variant van de bestseller. Een ‘spaceshuttle’ met een 109 mm langere wielbasis en 215 mm extra buitenlengte. Voor meer passagiers, meer bagage en meer veelzijdigheid. De optioneel als 5+2-zits verkrijgbare Tiguan Allspace viert zijn Europese première op het autosalon van Genève, van 9 tot 19 maart. De nieuwe Volkswagen-SUV vult de leemte tussen de bekende, ‘klassieke’ Tiguan en de topklasse-terreinwagen Touareg. Met zijn koffervolume tot 760 liter is de Tiguan Allspace een karaktervol alternatief voor bestuurders en gezinnen die tot dusver voor hun behoeften op het vlak van ruimte eerder aangewezen waren op een monovolume. Bij belading tot het dak en tot de eerste zetelrij biedt de Tiguan Allspace een laadvolume van liefst 1.920 l.

Tiguan Allspace met evenwichtige proporties. De Tiguan en de nieuwe Tiguan Allspace werden parallel ontwikkeld. Bijgevolg staan beide koetswerkvarianten even overtuigend en harmonieus op hun wielen van minstens 17 duim. Binnen het Volkswagen-designteam is Marco Pavone verantwoordelijk voor het exterieur van de Tiguan. “We hebben de achterdeuren van de Tiguan Allspace langer getekend. Om de proporties aan die toegenomen lengte aan te passen, werd bovendien de motorkap vooraan ter hoogte van het radiatorrooster wat verhoogd”, legt de exterieurdesigner uit. En Pavone gaat voort: “In zijaanzicht kenmerkt een specifieke karakterlijn de achter de C-stijlen oplopende zijruiten.”

Tiguan Allspace vertoont overeenkomsten met VS-model Atlas. De motorkap en het silhouet vertonen daarbij bewust overeenkomsten met een andere nieuwe SUV van Volkswagen: de voor de VS ontwikkelde Atlas. In vooraanzicht slaat ook het nieuw getekende radiatorrooster met zijn deels in de koplampen doorlopende chroomlijsten een brug tussen de Tiguan Allspace en de Atlas. Opmerkelijk is de bovenste chroomlijst, die zich over de volledige neus uitstrekt. Standaard is de nieuwe Tiguan Allspace steeds met een granietgrijze bodembescherming uitgerust.

Twee voorzijdes. Net zoals de ‘klassieke’ Tiguan is ook de Tiguan Allspace verkrijgbaar met een ‘onroad’- en een ‘offroad’-voorzijde. Die laatste kan optioneel besteld worden in een offroad-pakket, samen met een speciale tot in de bumper doorlopende bescherming van de aandrijving, voor gebruik op het terrein. De offroad-voorzijde verbetert de oploophoek vooraan met 7 graden.

Nieuw vormgegeven dak. De Tiguan Allspace is standaard steeds met een dakrailing uitgerust. Het dak zelf kreeg bovendien een nieuwe vormgeving: In plaats van een glad oppervlak heeft het voortaan opmerkelijke ribben – een eerbetoon aan klassieke terreinwagens. Ze lopen van voor naar achteren in de lengterichting doorheen het dak. Indien de Tiguan Allspace met het 870 x 1.364 mm grote panoramische schuifdak is uitgerust, typeren de ribben natuurlijk enkel het achterste gedeelte van het dak.

De marktintroductie van de nieuwe SUV in de eerste Europese landen begint in september, de voorverkoop begint al in mei.

 

 

 

Belangrijke cijfers

De wielbasis vergrootte van 2.681 naar 2.790 mm. De totale lengte van de Tiguan Allspace bedraagt 4.701 mm (+215 mm). Het verschil tussen de toename van de wielbasis en de voertuiglengte maakt duidelijk dat nog een andere afmeting veranderde: die van de overhang achteraan. Die werd 106 mm langer, waardoor het laadvolume enorm toenam. In het geval van de vijfzits Tiguan Allspace gaat het om 145 l extra. Indien de standaard over 180 mm in de lengte verschuifbare achterbank helemaal naar voren is geschoven, biedt de nieuwe SUV bij belading tot de bovenrand van de rugleuning een aanzienlijk volume van 760 l. Worden de rugleuningen van de tweede zetelrij neergeklapt (via de standaard aanwezige ontgrendeling vanuit de koffer of direct aan de rugleuning), dan ontstaat een laadlengte van 1.921 mm en een bagagevolume tot 1.920 l (+265 l).

Achterin ruimte als in een reisberline. Zowel de laadruimte als het passagierscompartiment profiteren van de grotere wielbasis en de langere achterpartij van de auto. Dankzij de langere wielbasis genieten de passagiers op de tweede zetelrij van liefst 54 mm extra beenruimte. Daarmee wordt het achterin even comfortabel zitten als in een grote reisberline.

5+2-zitter. Alle ouders die geregeld een half dozijn kinderen naar het voetbal vervoeren, zullen enthousiast zijn over de optionele derde zetelrij, waarmee de Tiguan Allspace in een 5+2-zitter verandert. Zelfs in 5+2-zitsconfiguratie biedt de koffer bovendien nog voldoende ruimte voor de sporttassen van de jonge voetballertjes (230 l beladen tot aan de bovenrand van de rugleuning). Indien ze niet gebruikt worden, kunnen de zetels op de derde rij gelijk met de koffervloer worden neergeklapt. In dat geval stijgt het laadvolume tot 700 l (beladen tot de hoogte van de rugleuningen op de tweede zetelrij). Het maximale laadvolume van de Tiguan Allspace met zeven zitplaatsen bedraagt 1.775 l – bij belading tot het dak en tot aan de rugleuningen van de eerste zetelrij.

 

Aandrijving

Als optie biedt Volkswagen een uitklapbare trekhaak aan, die elektrisch ontgrendeld wordt en zo meteen klaar is voor gebruik. De voorwielaangedreven versies van de SUV kunnen afhankelijk van de gekozen motor lasten tot 2.200 kg trekken (geremd, hellingspercentage 8 %); in het geval van de vierwielaangedreven Tiguan Allspace loopt dat gewicht op tot 2.500 kg. Het aanbod aan Euro 6-motoren (TSI en TDI) begint passend bij de exclusievere positionering van de Tiguan Allspace zowel bij de benzine- als de dieselmotoren telkens een trapje hoger dan bij de Tiguan met normale wielbasis. Er is de keuze uit zes krachtige TSI- en TDI-motoren. De drie turbobenzinemotoren ontwikkelen een vermogen van respectievelijk 110 kW/150 pk, 132 kW/180 pk en 162 kW/220 pk. De drie beschikbare turbodiesels leveren respectievelijk 110 kW/150 pk, 140 kW/190 pk en 176 kW/240 pk. Alle TDI’s zijn met een SCR-katalysator en een AdBlue-tank van 12 l uitgerust, om ook de uitstoot van stikstofoxides tot een minimum te beperken.

Hoogtechnologische efficiëntie. Alle motoren voor de Tiguan Allspace zijn viercilinders met directe injectie en drukvoeding. Twee voorbeelden tonen hoe efficiënt deze motoren ook aan boord van de grote SUV werken. De steeds voorwielaangedreven Tiguan Allspace 1.4 TSI met 150 pk en variabele cilinderuitschakeling ACT verbruikt gemiddeld 6,0 l/100 km (135 g CO2/km). Zelfs de vierwielangedreven Tiguan Allspace 2.0 TDI 4MOTION met 150 pk verbruikt slechts 6,9 l/100 km (157 g CO2/km).

4MOTION Active Control. Een bijzonderheid van de vierwielaangedreven Tiguan Allspace is de 4MOTION Active Control met rijprofielselectie. De bediening van het systeem verloopt via een intuïtieve multifunctieschakelaar in de middenconsole, waarmee de bestuurder vier rijmodi en verschillende pop-upmenu’s kan activeren. Door de ronde schakelaar naar links te draaien, kunnen de twee wegprofielen ‘Onroad’ en ‘Snow’ ingeschakeld worden. Met een draai naar rechts bereikt de bestuurder de twee offroadprofielen:‘Offroad’ (automatische instelling van de offroadparameters) en ‘Offroad Individual’ (variabele instellingen). Via de 4MOTION Active Control kunnen zo in fracties van een seconde alle bijstandssystemen aan de omstandigheden worden aangepast.

 

Gedigitaliseerd, geautomatiseerd en geconnecteerd – hightech Tiguan Allspace

SUV sluit aan bij de nieuwe Volkswagen-merkstrategie. De nieuwe Tiguan Allspace weerspiegelt perfect de nieuwe Volkswagen-merkstrategie met de naam “Rij de toekomst binnen”. Die wordt onder andere bepaald door de innovatiedomeinen ‘Connected Community’, ‘Automated Driving’ en ‘Intuitive Usability’.

Connected Community. Iedere Tiguan Allspace met een navigatiesysteem aan boord kan gebruikmaken van de onlinediensten ‘Guide & Inform’ en ‘Security & Service’. Als optie hoort daarbij ook ‘App-Connect’, om de infotainmentsystemen via MirrorLink™ (Android), Apple CarPlay™ en Google Android Auto™ met alle gangbare smartphones te verbinden.

Automated Driving. Met zijn innovatieve rijbijstandssystemen biedt de Tiguan Allspace vandaag al deels geautomatiseerde rijfuncties die het comfort en de veiligheid gevoelig verhogen. Een overzicht van de bijstandssystemen voor de modelreeks:

 • Adaptieve snelheidsregelaar ACC
 • Area View (omgevingszicht door combinatie van camera’s)
 • Emergency Assist (automatisch systeem om het voertuig te doen stoppen indien de bestuurder daartoe wegens een medisch noodgeval zelf niet meer in staat is)
 • Front Assist inclusief noodremfunctie voor de stad en voetgangerdetectie
 • Lane Assist (koerscorrectiesysteem)
 • Light Assist (automatische grootlichtregeling)
 • Vermoeidheidsdetectie
 • Park Assist (semiautomatische parkeerhulp)
 • Park Pilot (parkeersensoren)
 • Proactieve bescherming van de inzittenden
 • Rear View (achteruitrijcamera)
 • Side Assist (rijstrookwisselassistent)
 • Fileassistent (fusie van Lane Assist en ACC om geautomatiseerd te rijden in fileverkeer)
 • Trailer Assist (deels geautomatiseerd manoeuvreren met een aanhanger)
 • Verkeersbordenherkenning

 

Intuitive Usability. Voor de nieuwe Tiguan Allspace staan talrijke digitale weergave- en bedieningselementen ter beschikking. Daartoe behoren het Active Info Display (volledig digitale instrumenten) en een head-up display. Bovendien wordt parallel met het debuut van de Tiguan Allspace een nieuwe generatie infotainmentsystemen aangeboden. Het topsysteem Discover Pro met een 9,2”-display biedt voor het eerst in dit segment gebarenbediening. Een andere nieuwigheid is een configureerbaar Home-scherm. Daarenboven is het nieuwe infotainmentsysteem volledig vrij van conventionele toetsen; de bediening verloopt via een tabletachtig glazen oppervlak dat qua design perfect aansluit bij het Active Info Display.

 

Over Volkswagen Belgium

Press room Volkswagen Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden. Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.


D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen op internationaal niveau, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen zich kunnen ontwikkelen als marktleider in hun sector of in hun regio's. De Groep heeft momenteel drie activiteiten die opgebouwd werden rond sterke merken:

 • D'Ieteren Auto verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het is de grootste autoverdeler in België, met een marktaandeel van ongeveer 21% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,4 miljard EUR en 113,0 miljoen EUR in 2018.
 • Belron (voor 54,10% eigendom) streeft een duidelijke doelstelling na: “het verschil maken door de problemen van klanten met veel zorg op te lossen”. Belron is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing. De onderneming is actief in 35 landen, via volle dochterondernemingen en franchises, met marktleidende merken – zoals Carglass®, Safelite® en Autoglass®. Daarnaast beheert Belron voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeringsklanten. De onderneming breidde haar diensten ook uit tot de sector van de herstelling en vervanging van voertuig- en woningschade. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,8 miljard EUR en 225,7 miljoen EUR in het boekjaar 2018.
 • Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 115 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 174,1 miljoen EUR en 28,6 miljoen EUR in 2018. 


Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy