Beroemde modellen, vergeten modellen: Type 147 "Fridolin" (1964-1974)

Beroemde modellen, vergeten modellen: Type 147 "Fridolin" (1964-1974)

Toen de Duitse Federale Post van plan was om een vloot praktische en compacte bestelwagens aan te schaffen, toonde Volkswagen het type 147 "Fridolin" en die zette de uitzonderlijke veelzijdigheid van het Volkswagen-platform in de verf.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw waren de Duitse posterijen op zoek naar een bestelwagen die door de postmedewerkers voor hun dagelijkse rondes kon worden gebruikt. Deze overheidsdienst richtte zich vervolgens tot verschillende Duitse fabrikanten, waaronder Volkswagen. Jammer genoeg had Volkswagen op dat ogenblik slechts één bestelwagen, de Transporter Type 1, in zijn gamma. Dat voertuig werd ongeschikt geacht voor de posterijen omdat het te groot was en de Kever bleek niet groot genoeg voor postzakken. Daarom vroeg de Duitse Post in 1962 aan het ontwerpbureau van Volkswagen om een voertuig te ontwerpen dat aan volgende specificaties zou voldoen: een laadvermogen van 350 tot 400 kg, een laadruimte van 2m3, schuifdeuren en een directe toegang van de stuurpost naar de laadruimte. Om de ontwikkelingskosten te beperken, besloot Volkswagen om voor de bouw van dit bedrijfsvoertuig een beroep te doen op de bestaande organenbank. Het onderstel is afgeleid van dat van de Karmann-Ghia Type 14, de 1.200cc motor komt van de Kever en tal van onderdelen zijn afkomstig van de Transporter of de Type 3. Dit bedrijfsvoertuig wordt bij Westafalia (de constructeur die destijds campers maakte op basis van de Combi) geproduceerd en komt vanaf 1964 op de markt onder de naam ‘type 147’. De voornaamste afnemer werd de Duitse Post (ruim 5.000 exemplaren) en de bestelwagen kreeg snel de bijnaam "Fridolin".  Deze ‘type 147’ werd ook door de Zwitserse posterijen gesmaakt (al hadden die een krachtiger 1.300 cc motor nodig) en er waren ook enkele particuliere bedrijven, zoals Lufthansa, die het voertuig gingen gebruiken. Na 10 jaar en 7.340 geproduceerde kwam er een einde aan het "Frido"-avontuur. Bij gebrek aan antiroestbehandeling verdwenen de meeste exemplaren na hun diensttijd massaal uit het straatbeeld. Er wordt geschat dat er vandaag nog slechts 200 voertuigen overblijven.

Vandaag gezien

Hoe ongelooflijk het ook lijkt, de Fridolin is een model dat volledig op maat werd ontwikkeld volgens de specificaties van de Duitse posterijen. Hoewel deze manier van werken om logistieke en financiële redenen niet langer de norm is, wordt een groot aantal bedrijfsvoertuigen regelmatig aangepast of omgebouwd om aan de specifieke eisen van elke klant te voldoen. Zo werd bijvoorbeeld de motorisatie en de batterij van de elektrische eCrafter speciaal aangepast op vraag van de ... Post!

Over Volkswagen Belgium

  

Press room Volkswagen Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden. Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.volkswagen.be

 

PROFIEL VAN DE GROEP:

D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen hun positie kunnen ontwikkelen in hun sector of in hun regio's. 

 

De Groep heeft momenteel de volgende activiteiten:

- D'Ieteren Automotive verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het heeft een marktaandeel van ongeveer 22% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. Het businessmodel evolueert om de burgers verantwoordelijke en innovatieve mobiliteit aan te bieden. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,6 miljard EUR en 119,0 miljoen EUR in 2019.

- Belron (54,85% van de stemrechten) streeft een duidelijke doelstelling na: “het verschil maken door de problemen van klanten met veel zorg op te lossen”. Belron is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing. De onderneming is actief in 39 landen, via volle dochterondernemingen en franchises, met marktleidende merken – zoals Carglass®, Safelite® en Autoglass®. Daarnaast beheert Belron voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeraars. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 4,2 miljard EUR en 400,5 miljoen EUR in het boekjaar 2019.

- Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 100 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 163,9 miljoen EUR en 18,6 miljoen EUR in 2019.

- D’Ieteren Immo (100%) bundelt de vastgoedactiviteiten van de groep D’Ieteren in België. De onderneming heeft ongeveer 30 sites die in 2018 een netto huurinkomsten van 19,7 miljoen EUR gegenereerd hebben. Ze voert ook investeringsprojecten uit en studies met het oog op de opwaardering van sites.  Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy