328 km/u – de snelste Beetle ter wereld!

328 km/u – de snelste Beetle ter wereld!

Zondag 16 oktober 2016  

  • Nieuw snelheidsrecord voor speciaal geprepareerde Beetle LSR met 550 pk
  • Record op World of Speed Event op de grote zoutvlakte van Bonneville in Utah (VS) 

Tijdens het traditionele World of Speed Event op Lake Bonneville in Utah (VS) heeft een speciaal getunede Volkswagen Beetle een nieuw snelheidsrecord gevestigd. De Beetle LSR (Land Speed Record) met een 2,0-liter turbomotor met directe injectie (TSI) bereikte over een afstand van een mijl een snelheid van 328,195 km/u, de hoogste snelheid die ooit werd opgetekend met een Beetle.

Om de topsnelheid van ver boven 300 km/u mogelijk te maken werd de Beetle LSR grondig onder handen genomen en aan het reglement voor recordpogingen op zoutvlaktes aangepast: het vermogen van de 2.0 TSI-motor (met onder meer een nieuwe turbolader en andere zuigers, nokkenassen, drijfstangen en cilinderkopaanpassingen) werd tot een topwaarde van 550 pk verhoogd. Tegelijk schittert de recordauto met een indrukwekkend koppel van 571 Nm.

Met het oog op de extreme omstandigheden werd de Beetle voorzien van speciale wielen en banden om op zout te rijden en werd het koetswerk duidelijk verlaagd. Een sperdifferentieel verbetert de tractie, terwijl een rolkooi, een kuipzetel met vijfpuntsgordel en een brandblussysteem voor de nodige veiligheid zorgen. Daarnaast beschikt het recordmodel over twee remparachutes, die de Beetle extra afremmen.

Het record werd officieel opgetekend door de Utah Salt Flats Racing Association (USFRA) tijdens de snelheidsraces die ieder jaar in de zomer georganiseerd worden.